A jatt elmaradása miatt panaszkodnak a taxisok is

2008.07.22.

A jatt a legkisebb gondunk
Taxisokat és felszolgálókat kérdezett a delmagyar.hu a kényes témáról - a borravalóról. Mindenki csak név nélkül vállalta, azaz nem vállalta válaszát. Az APEH-nek ugyanis be kell(ene) vallani a jattot az utolsó fillérig.

"Nemigen van már olyan, hogy borravaló, kisasszony! Gyakran előfordul, hogy én adok 50-100 forintot az utasnak, mert lefelé kerekítem az összeget, hogy ne kelljen az apróval szórakozni" - panaszolta Szegeden az egyik belvárosi taxis. A nevét sem ő, sem más érintett nem vállalta. A borravaló ugyanis kényes téma. "Régebben nagyobb üzlet volt a taxizás. Ma a magyaroknak nincsen pénzük arra, hogy kocsit hívjanak. Inkább a tömegközlekedést választják. A külföldi diákok hó elején még négysaroknyit is képesek taxizni. Akkor nagyobb jattot kapunk tőlük. Hó végén viszont ők is keresgélik az aprót" - mesélte egy másik taxis. Úgy tűnik, alig van pár forint, ami borravalóként lapul a taxisok zsebében. De akármennyi is az a kis összeg, az APEH-nek azt is be kell vallani. Vagyis kellene.

"Minden szakmában, ahol magánszemélytől közvetlenül borravalót vagy a borravalóhoz hasonló juttatást kap valaki, azt fel kell tüntetni a bevallásban. Ide tartoznak például a fodrászok, a kozmetikusok, a felszolgálók, a taxisok és az orvosok is" - tájékoztatott bennünket Fehér Andrea. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának szaktanácsadója elmondta: csak a felszolgálóknak van külön rovat a borravaló bevallására. Csongrád megyében 87-en összesen 21 millió 702 ezer forint jövedelmet vallottak be ezen a jogcímen. Ez átlagosan 250 ezer forint évente, és körülbelül 21 ezer forint havonta.


A Délmagyar megpróbált a konkrét összegeknek is utánanézni, kérdéseikre azonban ismét csak név nélkül kaptak választ. "Hogy mennyi a borravaló, az függ a forgalomtól, és attól, hogy hány napot dolgozom. Egy jobb hónapban 100-120 ezer forint is összejön a jattból. Általában viszont csak körülbelül 70-80 ezer forint a plusz" - árulta el az egyik belvárosi étterem felszolgálója. Egy másik belvárosi felszolgáló is azt mondta, hogy a forgalomtól és a szimpátiától függ, mennyit visz haza. "Egy jobb estén akár 50 ezer forint is összejön. Viszont van, amikor csak 2-3 ezer" - mesélte a pincérlány. Nem titkolta, hogy a férfivendégek többet adnak a pincérnőknek, és fordítva, a fiatal pincérek a hölgyvendégeknek szimpatikusabbak - borravalóban is kifejezve.