Lassan terjed az e-számlázás

2006.08.30.

A sárga csekkek forgalma az elmúlt évtizedben megkétszereződött
Bár a jövő az e-számlázásé, egyelőre töretlen a sárga csekk monopóliuma. A Malév, a Magyar Telekom és több nagy szolgáltató azonban ügyfélkörének minél nagyobb hányadát szeretné átterelni az olcsóbb és kényelmesebb elektronikus megoldás használatára.

Hiába van egyre több elektronikus számlázási és fizetési lehetőség, mégis a kilencezermilliárdos teljes magyar költségvetés harmadának megfelelő értékben adott fel a lakosság készpénz-átutalási megbízást, azaz sárga csekket a postán. Az idén például több 280 millió darab sárga csekket, hivatalos nevén készpénz-átutalási megbízást adnak fel Magyarországon, csaknem háromezermilliárd forint értékben – mondta lapunknak Szarka Imre, a Magyar Posta pénzügyi szolgáltatások üzletágának vezetője. Vagyis egy háztartásra havi átlagban hat-hét csekk jut.

Előnyben a sárga csekk

A sárga csekkek forgalma az elmúlt évtizedben megkétszereződött. Ennek oka, hogy a lakosság ragaszkodik a megszokott fizetési formához. A csekk egyik előnye, hogy nem kell számolgatni a napokat, hogy mikor teljesítik a megbízást, hiszen hivatalosan a postai befizetés napja számít a teljesítés időpontjának. Sárga csekk esetében az ügyfélnek mindig lehetősége van a megkapott számla ellenőrzésére, mivel a csekk és a számla együtt érkezik. Ráadásul még ütemezheti is a számla kifizetését, a saját fizetési szokásainak megfelelően. Szinte kizárt a hibás tranzakció, ez nem mindig mondható el az eseti banki átutalásokról – sorolja az előnyöket a Magyar Posta üzletágvezetője.

Kevés az ösztönzés

Az elektronikus számlázással foglalkozó szakemberek szerint azonban az e-számlázás sokkal kényelmesebb, mint a postai sorban állás, ráadásul szintén tetszőlegesen ütemezhető a fizetés. Arról nem is beszélve, hogy jelentős megtakarítást jelent a számlakibocsátónak, hiszen a postai átutalás akár több mint kétszáz forintos költségének a harmadából is kijön az elektronikus változat. Az már persze más kérdés, hogy a megtakarításból mennyit enged át a cég a fogyasztóknak. Minél többet, annál nagyobb a motiváció, hogy legalább az internetezők áttérjenek az online számlafizetésre. Az e-számlázásra való átállás egyszeri költsége viszont komoly beruházást igényel, ám ez akár egy éven belül is megtérülhet.
A nagy szolgáltatók közül már többen lehetővé teszik az ügyeleiknek az e-számlázást, s reménykednek abban, hogy mielőbb kiiktathatják életükből a papírszámlákat. A Malév például július óta e-számlát állít ki az interneten vásárolt elektronikus repülőjegyekről. Azóta hatezer
e-számlát bocsátott ki a társaság.

A Malév ezzel jelentős költségmegtakarítást ér el, hiszen nincs postaköltség, és kevesebb munkaerőt igényel az e-számlázás – mondta lapunknak Szemők Árpád, a társaság e-business üzletágának vezetője. Az utazók pedig pár ezer forintos kedvezményt érhetnek el az online vásárlással.

Papírmentes repülőjegy

Az interneten jegyet foglalók kétharmadát kitevő külföldiek örültek a Malév lépésének, ám a magyar ügyfeleknél vegyes volt a fogadtatás. Szemők Árpád szerint a magyarok egy része hajlandó volna még plusz költség árán is visszatérni a papíralapú számlához.

A Malév azonban nem akarja visszafordítani az idő kerekét – érvel Szemők Árpád. Szeptembertől már az ügyfélszolgálatokon vásárolt e-jegyek esetében is kiiktatják a papírszámlát. Sőt a Malév az év végéig teljesen meg akar szabadulni a papírjegyektől.
A korszerűséggel és az elérhető megtakarítással magyarázza a Magyar Telekom is, hogy lehetővé teszi az e-számlázást is. A Távszámla nevű, díjmentes szolgáltatás keretében a céghez tartozó összes szolgáltató számláját megnézhetik és kiegyenlíthetik az ügyfelek.

Lavinaszerű változások

Öt éven belül biztosan nem kezdi ki a sárga csekk monopóliumát az e-számlázás – mondja Szarka Imre. A Magyar Posta persze számol azzal, hogy a jövő nem a papír alapú megoldásoké, s készül arra, hogy maga is lehetővé tegye az elektronikus számlafizetési szolgáltatásokat, ha eljön az ideje. Egyelőre azonban még nincs tömegigényről szó – hangsúlyozza Szarka.
Másként vélekedik erről Lengyel Tibor, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, aki cége révén maga is érdekelt az e-számlázási üzletben. A szakember szerint a közigazgatásban és az adózásban egyre szélesebb körben terjedő elektronikus megoldások ösztönző ereje révén néhány éven belül lavinaszerűen megindulhat az e-számlázás terjedése.

Márk Edina