Mától hívható a Kátyúvonal

2006.01.14.

Zökkenőmentesítés
Szombaton elindult a magyarországi közúthálózat hibáinak bejelentésére szolgáló telefonon hívható országos "Kátyúvonal" - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
Az autópályán lévő, közlekedést akadályozó kátyúkat 4 órán belül, az állami tulajdonú országos közúton található úthibákat egy napon belül elhárítják


A "Kátyúvonal" a 06-80-404-404-es zöld számon bármely hálózatból ingyenesen hívható a nap 24 órájában.

Az autópályán keletkezett úthibákról az Állami Autópályakezelő Zrt-t értesíti az ügyfélszolgálati központ. Az autópályán lévő, közlekedést akadályozó kátyúkat 4 órán belül elhárítják. Ha nem autópályán, de állami tulajdonú országos közúton van a kátyú, akkor a közútkezelő területi igazgatóságához kerül a bejelentés, ahol 24 órán át fogadják a hívásokat. Itt kategorizálják a kátyúkat, a balesetveszélyeseket igyekeznek néhány órán belül kijavítani. A forgalmat akadályozó, de nem balesetveszélyes hibákat egy napon belül igyekeznek elhárítani.
Ha önkormányzati utakat érint a kátyú, akkor megadják az ügyfélnek az illetékes önkormányzat elérhetőségét - mondta Kóka János. Hozzátette: az ügyfélszolgálat elvégzi a biztosítói kárbejelentést is.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy 10 nappal ezelőtt fogadták el a közutak elhasznált állapotából fakadó legsúlyosabb úthibák elhárítását szolgáló akciótervet. Azóta felmértek minden úthibát, a közvetlen balesetveszélyt jelentőket már elhárították. A hálózaton 87 brigád dolgozik 24 órában. Példaként említette, hogy az elmúlt egy héten Pest megyében a 2.400 kilométer hosszú úthálózaton 4.170 kátyút tömtek be hidegaszfalt eljárással.
Kóka János elmondta, hogy elkészült a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a 2007-2013-as időszakra szóló nemzeti útfelújítási program. Ez 500-1.000 milliárd forint közötti forrást irányoz elő közutak fejlesztésére, fenntartására, illetve rekonstrukciójára. Ezzel a 30 ezer kilométer hosszú úthálózat mintegy fele elfogadható vagy kiváló állapotra hozható.
Kóka János a sajtótájékoztatón bemutatta László Sándort, a Magyar Közút Kht. új vezetőjét, aki január elsejétől foglalja el ezt a pozíciót.
Tóth Tibor, az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság kommunikációs vezetője elmondta az MTI érdeklődésére, hogy a hibabejelentő szám szombaton délelőtt 11 órától hívható. A vonalon a diszpécserek nagy kapacitással fogadják a hívásokat, magyar mellett német és angol nyelven is.

Forrás: hirado.hu