Teltházas szilveszter a szállókban

2006.12.30.

Reméljük nekünk is eredményes lesz
A szilveszteri bulizók menthetik meg az év végét a budapesti szállodáknak, amelyek csaknem telt házzal készülnek az óévbúcsúztatóra. A vidéki szállodák forgalma ősszel sem esett vissza, szilveszterre pedig volt, ahol már december elejére sikerült minden szobát kiadni.

Az utolsó pillanatban szinte minden szobájukat ki tudták adni a budapesti szállodák, amelyek a gyenge késő őszi hónapok után gyakorlatilag telt házzal búcsúztatják az idei esztendőt. A szeptemberi és októberi zavargások következtében a fővárosi szállodák többségében 15-20 százalékkal csökkent a forgalom az előző év hasonló időszakához képest, de szilveszterkor már nem marad el a tavalyinál.

Csordás Imre, a Magyar Szállodaszövetség budapesti szekciójának vezetője elmondta: a vendégek között az olaszok, a németek és az angolok vannak a legtöbben, de sokan érkeznek Törökországból és a kelet-európai államokból is. Az év utolsó napjaira mintegy 35 ezer külföldi vendég foglalt szobát a budapesti szálláshelyeken, és a forgalmat élénkítheti, hogy a fővárosi hotelek ma már szilveszterkor sem alkalmaznak kiemelt árakat. Így például a háromcsillagos szállodákban ötven-hatvan, az ötcsillagos szálláshelyeken pedig 200-250 euróért is lehetett szállást foglalni, ez olcsónak számít az európai átlaghoz képest. Igaz, a szakértők egy része attól tart, hogy a január ismét nagy visszaesést hoz majd, és a foglaltság nem haladja meg a harminc százalékot, ez még holtszezonban is kirívóan alacsony értéknek számítana.

A négy- és ötcsillagos fővárosi szállodák mellett telt házzal zár a háromcsillagos Hotel Ibis is, amelynek 322 szobáját szinte kivétel nélkül külföldi vendégek foglalták le, átlagosan három napra igénybe véve a létesítmény szolgáltatásait. Kovács Szilvia értékesítési menedzser szerint a vendégek között nagy számban vannak olyan országok állampolgárai is – például görögök, máltaiak, illetve skandinávok –, akik az év többi időszakában jellemzően nem utaznak, vagy más jellegű desztinációkat keresnek.

Szintén telt házzal üzemelnek az év utolsó napjaiban a vidéki szállodák, amelyeknek forgalma az őszi hónapokban sem maradt el az előző években mérttől. A négycsillagos alsópáhoki Kolping Hotelben már december elején sikerült az összes szobát kiadni az év utolsó napjaira, noha a külföldi vendégek foglalásai nem érték el a tavalyi szintet.
A szálloda speciális négy-, illetve hétnapos szilveszteri csomaggal jelent meg a piacon, elsősorban a belföldi családos utazókat megcélozva. Nem vetette vissza a forgalmat az sem, hogy a szilveszteri árak jócskán meghaladják a téli időszakban szokásosat, igaz, ezért a vendégek a megszokottnál is színesebb programban és jobb kiszolgálásban részesülnek.

Baldauf Csaba, a szálloda igazgatója szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a belföldi turizmus évek óta folyamatosan erősödik, s a trend az idén sem tört meg. Ezt jelzi, hogy évről évre egyre többen szánják rá magukat országon belüli néhány napos téli kiruccanásra, amit az is ösztönözhet, hogy sokaknak az év végén jár le a munkahelyükön kapott üdülési csekkek felhasználási ideje.

Németh I. Gergely