Nincs megállapodás az üzemanyag-kiszolgálásban Ferihegyen

2007.03.31.

A ferihegyi üzemanyag-kiszolgálók várhatóan sztrájkba lépnek szombaton
A Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási (RÜK) Kft. 72 dolgozóját képviselő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) és a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) nem írta alá a megállapodást a Budapest Airporttal, ezért várhatóan szombaton sztrájkba lépnek a RÜK dolgozók.

A Budapest Airport már értesítette a légitársaságokat, hogy a sztrájk ideje alatt a RÜK üzemanyag kiszolgálása szünetelni fog. A légitársaságok így már intézkedtek arról, hogy az üzemanyagot alternatív módokon szerzik be, ami történhet Ferihegyen, vagy a járatok indító, vagy fogadó másik repülőtéren. A BA arra számít, hogy az üzemanyag-kiszolgálók sztrájkja önmagában nem okoz jelentős fennakadást a Budapest Airport forgalmában.

A RÜK dolgozókat képviselők sem csütörtökön, sem pénteken nem írták alá azt a megállapodást, melynek nyomán valamennyi BA dolgozó 170 000 forint jutalomban részesül a Budapest Airport tulajdonos váltását lezáró pénzügyi tranzkació után. A megállapodás szerint, a bértárgyalásokat a felek elnapolják, és a HOCHTIEF átvétel után négy héttel, de legkésőbb június 1-jén kezdik meg.

A BA 1700 dolgozóját képviselő Üzemi Tanács és négy reprezentatív szakszervezet által csütörtökön aláírt megállapodás célja, hogy biztosítsa a zökkenőmentes tulajdonosváltást, és hogy lehetőséget adjon az érdekképviseleteknek és az új vezetésnek arra, hogy jobban megismerjék egymást a bértárgyalások megkezdése előtt.

A Budapest Airport vezérigazgatója, Stewart Wingate elmondta: “Sajnáljuk, hogy az LDFSZ és a GSZSZ sztrájkot hirdetett, hiszen az érdekképviseleti vezetők tudják, hogy nagyon rövid időn belül lehetősége lesz érdemben tárgyalni a bérekről az új HOCHTIEF vezetéssel. Különösen az a szomorú, hogy a RÜK dolgozók személyesen fogják a sztrájk kárát elszenvedni, hiszen minden RÜK dolgozó elveszíti a 170 000 forintos tranzakciós bónuszt, és elveszíti az év végi teljesítmény alapú jutalmat is, hiszen utóbbi kifizetésének feltétele az, hogy nincs sztrájk. Utóbbi tavaly 202 000 forint volt. Reméljük, hogy a dolgozók sürgetni fogják érdekképviseleti vezetőiket, hogy lépjenek vissza a szükségtelen sztrájktól.”