Közgyűlési ajánlás a BKV-nak

2007.08.31.

A reggeli és délutáni csúcsidőszakban, vagyis reggel 6 és 9, valamint délután 15 és 18 óra között 90, a nap többi részében pedig 80 százalékos szolgáltatási szintet tart elégségesnek a szeptember 4-re várható BKV-sztrájk idejére a Fővárosi Közgyűlés - erről döntöttek tegnap késő délután egyhangúlag . Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes arra emlékeztetett, hogy a főváros közszolgáltató cégei közül a BKV-nál volt a legnagyobb, hétszázalékos mértékű béremelés.

Elismerte, hogy a fővárosi döntés semmire sem kötelezi a közlekedési vállalatot, az csak ajánlás. A szakszervezetek korábban hajnali 4 és délután 13 óra között nullaszázalékos szolgáltatási szintet helyeztek kilátásba, majd forgalmi adatokat kértek, és azok alapján ma döntenek. Hagyó szerint ez azt jelentené, hogy megbénulna a főváros, az orvosok, mentősök, tűzoltók sem jutnának el a munkahelyükre.

Katona Kálmán (MDF) cinikusnak nevezte a közgyűlési döntést, ami szerinte csak olaj lesz a tűzre, és csak arra jó, hogy megkösse a BKV-vezérigazgató kezét. Antal Attila, a cég első embere azzal próbált érvelni, hogy januárban arról állapodtak meg a szakszervezetekkel, hogy a hétszázalékos béremelés hatásait fél év múlva megvizsgálják. Mivel nyárra lezajlott a BKV átvilágítása, kiderült, hogy a cég megközelítette működőképessége határát. Balogh Pál (MSZP) túlzónak nevezte a további hatszázalékos követelést, hiszen "nem a főváros van értük, hanem fordítva".

A BKV-nál ma ismét tárgyalnak, úgy tudjuk, a béremelés és az elégséges szolgáltatás ügyében is lehet közeledés.