Taxissztrájk bénítja meg Párizst

2013.01.11.

Így kell ezt csinálni!
Hatalmas fennakadásokat okozott csütörtökön a francia nagyvárosokban a taxisok sztrájkja. A taxisok a betegszállításra vonatkozó rendelkezések tervezett változtatása, valamint a motortaxik és az egyéb megrendelhető járművek szerintük tisztességtelen konkurenciája ellen tiltakoznak.

A taxisok négy országos szervezetének felhívására több ezer taxis bénítja a közlekedést Franciaországban. A fővárosban elsősorban a repülőterekről bevezető utakon araszolnak hosszú sorokban a sztrájkolók. A Charles de Gaulle repülőtér felé vezető autópálya 35 kilométeres szakaszán mintegy nyolcszáz taxi sorakozott fel, de a belvárosban is több ezer sztrájkoló taxis zárta le az utakat.

Több kilométeres dugók alakultak ki Marseille-ben, Bordeaux-ban, Lyonban, Nantes-ban, Toulouse-ban és Amiens-ben is, ahol a hajnali órák óta a járműveikkel a közutakon dudálva felsorakozott tiltakozók akadályozzák a közlekedést.

Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi létezik, ebből 16 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amelyek költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 200 ezer euró között mozog.

Az elmúlt évtizedben viszont mintegy 10 ezer, telefonon rendelhető úgynevezett sofőrrel ellátott turisztikai gépjármű (VTC) és motortaxi állt forgalomba. A hagyományos taxik szerint ezek valójában álcázott taxik, amelyek "az állam által engedélyezett tisztességtelen konkurenciát" jelentenek számukra.

A taxisok a társadalombiztosítási törvény azon tervezett módosítása ellen is tiltakoznak, amely a jövőben kizárná őket a betegszállítás közbeszerzési pályázataiból. A járóbetegek szállításának egyharmadát ugyanis jelenleg a taxisok végzik, s annak 3,5 milliárd eurós költsége jelentősen megterheli a deficittel küzdő társadalombiztosítás büdzséjét.