Alig volt magánál a részeg taxis

2008.10.30.

DÖBBENET!!!
Odamegyek hozzá, kérdezem, minden oké-e, nincs-e rosszul? Válasz: „Hát szarul is vagyok, de be vagyok rúgva, aszt’ itt alszom.” Mindezt artikulálatlanul, piaszagúan, félig nyitott szemmel...

A tegnap átéltek olyannyira felháborítottak, hogy kénytelen vagyok megosztani Veletek. Pest, Soroksár, XXIII. Kerület, Pistahegyi út és köz kereszteződése, az már tulajdonképpen lakótelep, fekvőrendőr után, tíz méter múlva kanyar, így kb 10 km/h-s sebesség. Szembe „sáv” (nincsenek sávok, csak irányok), abszolút rossz helyen EBL-910 rendszámú szürke Mercedes Vito taxi. Vezetőoldali ajtó nyitva.

Kedvesem vezet, mellette lassít, és nézzük, hogy miért nem képes becsukni az ajtaját. Sofőr tápászkodik fel a kormányról. Szemmel láthatóan nem stimmel Nála valami. Leparkolunk, megérkeztünk. Mondom, megyek, megnézem, mi újság. (Valami hihetetlenül fel tud bosszantani az emberi segítségnyújtás elmaradása. Jómagam fehérvári vagyok, rühellem Pestet, ahol ez különösen jelen van. Mindenki megy el a másik mellett szó nélkül.)

Főnökasszony még szólt is, hogy „kérezd meg, nincs-e rosszul!”. Odamegyek hozzá, kérdezem, minden oké-e, nincs-e rosszul? Válasz: „Hát szarul is vagyok, de be vagyok rúgva, aszt’ itt alszom.” Mindezt artikulálatlanul, piaszagúan, félig nyitott szemmel, stb. (Szó nélkül otthagytam. Még utánam hőbörgött, hogy „ezt most minek kérdezted?!”. Nem foglalkoztam vele.
Szintén zárójeles megjegyzés, hogy a Kedvesemet nem engedtem az autó közelébe, és amikor odamentem az emberhez, a kezem a zsebemben, a gázspray-n. Ugyanis ma már sosem lehet tudni. Ilyen világban élünk. Szomorú, de való.)

Hívtam a yard-ot. Mondom, hogy merre hány méter. (Az egy dolog, hogy kb másfél perc volt, mire felvették.) Diszpécser mondta, hogy kiküld valakit, de „teljesen feleslegesen, mert a tényállás úgy szól, hogy mozgó jármű”. Szép mondat. Én értettem a lényegét, és mondtam, hogy nekem mindegy, azért csak működjünk. Ráértünk, vártunk a ketákokat.

Közben kijött a szemközt lévő házból egy fiatal srác. Odamegy a sofőrhöz, és kéri, hogy sétáljon be a házba, Ő mad beáll. Hát kiderült a beszélgetésből, hogy az illető a sofőr fia. Ez a szarházi szavaiból derült ki, miszerint „nem Te csináltál engem, hanem én Téged”. A párbeszédből az is egyértelműen kiviláglott, hogy ez rendszeres dolog („megint így vezettél haza”), és hogy a csávó már igen belefáradt. Apa és fia kommunikál, fiú beriasztja a házat, és balra el. Apa kb tíz-tizenöt perc múlva beállt a garázsba. (Ez sem volt egyszerű, vagy háromszor majdnem összetörte azt a szép autót, de végül csak becentizte a gépsárkányt. Jelzem én ezalatt végig lent vártam a biztosurakat.)

Hívom a yard-ot, hogy köszi, ne gyertek. Most kellett vagy három perc, mire felvették. Mondanám, mit szeretnék, már kapcsol is tovább. Járőrök (nagyon normálisak voltak!!!)- köszönik, hogy szóltam, „hát akkor ennyi”. „De amúgy sem tehettünk volna sokat, mert nem lehet bizonyítani.” Szonda? „Nem-nem! Tetten kell érni”. Hát mondom, mi sem egyszerűbb, be kell indíttatni az autót, vagy meg kell Neki mondani, hogy álljon be a garázsba, és mikor megpróbál, máris megvan a tettenérés. Ez már persze szabályokba ütközik. Nesze Neked, demokrácia, jogállam!

Nem hagytam annyiban, hívom a taxitársaságot. (Remélem, elnézitek nekem, hogy nem írom, melyiket. Nagyon sok rossz tapasztalatom van és volt az ilyenekből. Itt is volt az a poszt, ahol még a szarháziak vannak felháborodva. Ismét egy kiváló példa arra, hogy de jó is, ha az embernek jogai vannak!) Szóval lejelentettem a taxitársaságnál. Majd kb egy hét múlva megérdeklődöm, hogy mi lett a fejlemény. (Egyébként köszönték szépen, és a diszpécser szerint ez „nagyon hasznos információ, és azonnal jelenti”.)

Nem tudom, mióta állhatott ott a barma, de ha harminc autó és harminc gyalogos nem ment el mellette, akkor egy sem. Ennyi csak az alatt az idő alatt elhaladt mellette, amíg én vártam a rendőröket. Senki egy kurva kukkot nem szólt hozzá. Magyarul akár meg is dögölhetek a lakástól három méterre. Összeeshetek, rohamom lehet, bármi. Senki semmit nem tesz.

Non plus ultra (és ami miatt én is fényt kaptam): az adott kereszteződésben egy óvoda van. És ez a taxis ezek szerint rendszeresen így jár haza.

2008.10.30. 07:57 :: SilentSound

Forrás, és ahol a kommenteket olvashatjátok