Hibrid taxik New Yorkban

2005.11.26.

Takarékos
Benzin-elektromos, hibridhajtású Ford Escape taxik lepték el Manhattan utcáit. New York lakói az elsők, akik találkozhatnak a SUV takarékos, taxi változatával.

Pár hete új, környezetkímélő és egyben gazdaságosabb üzemű taxik jelentek meg New York utcáin, ahol 1907 óta kivétel nélkül csak benzines taxik rótták a kilométereket. Manapság azonban már hét különböző, hibrid-hajtású modell közül választhatnak a sofőrök. A bonyolult technológia miatti magasabb vételár már az első évben megtérül, hiszen a legendás sárga taxik átlagosan évi 160,000 kilométert futnak. Nemcsak a kisebb fogyasztás, hanem a ritkább tankolások miatti kisebb időveszteség is jó hatással van a sofőrök pénztárcájára. Egy teli tanknyi üzemanyaggal, nyolcszáz kilométer utat lehet megtenni az új Fordokkal.

Nemrég jelentette be a Ford gyár, hogy 2010-ig, évi negyedmillió darabra növelnék az egy év alatt gyártott hibrid autók számát. Segítségükkel talán javul valamelyest a legszennyezettebb levegőjű városok közé tartozó New York levegője. Néhány napja San Fransisco-ba is megérkezett az első tíz darabos, hibrid Ford Escape taxikból álló flotta.

 

Forrás: Vezess