Ismét áradnak a folyók: Lezárják a budai alsó rakpartot

2006.06.04.

A sok eső miatt ismét árad a Duna és a Tisza is.
A Duna felső szakaszán Vének és Rajka között másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. Budapestnél várhatóan hétfőn lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között. Első fokú a készültség a Lajtán az országhatár és Mosonmagyaróvár között, de a folyó tetőzése akár a harmadfokú készültséget is elérve 210-230 centiméter között várható hétfőn.

Áradnak a folyók Észak-Magyarországon is. A Felső-Tisza vidékén már több mint 250 kilométer hosszú gátrészen tartanak árvízvédelmi készültséget. A Lónyay-főcsatorna Kemecse és Kótaj közötti részén másodfokú, a Tisza Vásárosnamény-Záhony közötti, valamint Tiszabercel térségében, illetve a Krasznán és a Lónyay-főcsatorna torkolatánál pedig elsőfokú a készültség. A Sajón és a Hernádon elsőfokú, a Taktán pedig másodfokú árvízvédelmi készültség van. A Körösöknél is készültség van. A Tisza áradása miatt várhatóan éjszaka lezárják a szegedi alsó rakpartot – jelentette be az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese.

A patakok áradása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye sok településén súlyosabbá vált a helyzet, de egyelőre még senkit sem kellett kitelepíteni mondta el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője. Tizenhét helységben tart az intenzív munka, a legkomolyabb gondok Izsófalván, Jósvafőn, Abaújszántón, Szikszón és Korláton vannak, áll a víz, folyamatosan szivattyúznak. Kohánka István szerint több település polgármestere nemigen fordít figyelmet a védekezésre, szinte csak a katasztrófa- és polgári védelmi szakemberek dolgoznak. Ugyancsak Borsodban közben több mint 50 centimétert apadt a Garadna-patak, amely szombaton, a heves esőzések miatt kilépett a medréből. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta: senkit sem kellett kitelepíteni, a tűzoltók megszüntették a készültséget. A Miskolcról Lillafüred irányába közlekedő kisvasút továbbra sem közlekedik, mert az áradás alámosta a vasúti töltést.

Mátrakeresztesen visszatért medrébe a Csörgő-patak vize is, a patak áradása miatt szombaton homokzsákkal kellett körülvenni a házakat. A nagy mennyiségű eső és a viharkárok miatt reggelig csaknem 200 riasztás érkezett a tűzoltókhoz, kitelepíteni azonban még egyetlen családot sem kellett

Telepress