Inkább fagyoskodnak a költségek miatt

2012.02.07.

Miskolc
– Körülbelül háromszázötven taxis van jelen pillanatban Miskolcon. Egyiküket kérdeztük többek között arról: vannak-e taxis praktikák a téli hónapokban?

- Sajnos nem tudjuk folyamatosan járatni a motort, s így fűteni az utasteret úgy, ahogy az talán optimális lenne. – nyilatkozta érdeklődésünkre Grudzinski Zsolt taxis vállalkozó. – Ennek legfőbb oka a magas üzemanyagár… A hideg, a fagy ellen úgy tudunk némileg védekezni, hogy 10-15 percenként négy-öt percig járatjuk a motort és fűtünk. Ám persze, ha napközben is mínusz 8-10 fok van, percek alatt kihűl az utastér.

Grudzinski Zsolt elmondta azt is; annak ellenére, hogy egyre jobban egymásra vannak utalva a kollégák, még sem jellemző az, hogy hárman, négyen beülnének egymáshoz, egy autóba, mert mint elárulta: nem is nagyon van rá lehetőség.
Termosz, rádió, újság

- Hiába viszel le egy termosz teát, vagy kávét az autóba, ha 10-12 órát kint vagy az utcán. Hamar el is fogy, ha meg nem, akkor hideg lesz és nem segít. – tette hozzá a taxi sofőr. – Ilyenkor egy benzinkúton, vagy egy presszóban is meg lehet inni valami meleg italt. Ez egy ilyen szakma, életforma. Rádiót hallgatunk, újságot olvasunk… és fagyoskodunk, mint ahogyan mindenki, aki az utcán dolgozik.

A miskolci személyszállító vállalkozó kiemelte: kicsi a miskolci taxisok forgalma, ugyanakkor magasak a költségeik.

- Ha nem csak költeni akarsz, akkor nem fűtöd a droszton a kocsidat, vagy ki sem mozdulsz otthonról és otthon maradsz… – fogalmazott. – Pedig elvileg a havazás idején jobb lehetne, azonban a megváltozott útviszonyokban és lelassult forgalomban mi sem léphetjük át az árnyékunkat. Azaz ha mondjuk lenne is hat fuvarod, abból legfeljebb négyet tudsz megoldani biztonságosan.

(JLI)