Műanyag rendőrbábunak lassítanak az autósok

2006.02.06.

Egy műanyagból készült rendőrbábu legalább olyan hatékonyan működik az egyik nyugat-oroszországi országúton, mintha igazi lenne - mondta el a figura hús-vér kollégája az egyik moszkvai tévében.

Az Első Csatorna adásában az ukrán határ közelében lévő Belgorod körzeti közlekedés-rendészeti parancsnok-helyettese igen elismerően nyilatkozott a plasztikrendőr hatásfokáról, hozzátéve, hogy azt csak emeli egy igen élethű járőrkocsi- és egy sebességmérő utánzat. Az sem mellékes, hogy a figura kezében egy figyelmeztetően-fegyelmezően tartott, fekete-fehér csíkos gumibotra emlékeztető pálca is van.

Ez így együtt olyan élethű messziről, hogy - a rendőrség hosszabb időn át végzett megfigyelései szerint - szinte minden autós lelassít, és igyekszik nem szabálysértően közlekedni.

De ez még nem minden. Az a rendőrtiszt - egy bizonyos Alekszej Zaharov -, akiről a rendőrbábut mintázták, a műsorban elmondta: egyes járművezetők nemcsak lelassítanak, hanem meg is állnak, okmányaikkal a kézben odamennek a figurához, hogy megmutassák neki: papírjaik rendben vannak. Megint mások szintén megállnak, de nem szállnak ki a kocsiból, hanem várják, hogy a "rendőr" odamenjen hozzájuk. Aztán, amikor pár perc múlva sem mozdul, indítanak, és továbbhajtanak. Persze szabályosan.

Az Ukrajnába vezető igen forgalmas úton tehát - mondta egy rendőrtiszt - annyira bevált a bábu, hogy hamarosan jó néhány műanyag kollégája lesz más helyeken is, kellően élethű "körítéssel". Hozzátette: nemcsak a forgalmat szelídítik ezek az utánzatok, hanem a rendőrség létszámgondjain is enyhítenek. Azért is hatékonyak, mert messziről ugyebár nem tudhatja az autós, hogy igazi rendőr áll ott az út szélén a járőrkocsi-utánzatnál, vagy csak egy egyenruhás bábu.

hiradó.hu