Metál Z. (OTSZ) levelet írt, a főpolgármester helyettesnek. Tényleg méregdrága a taxi Bp-en?

2018.02.28.

Tisztelt Főpolgármester helyettes Úr!

 

Ma az „index-en” a közvéleményt sokkoló és azt inkább erősen befolyásoló cikk jelent meg a fővárosi taxi-tarifa tervezett emeléssel kapcsolatban.

 Méregdrága a taxizás Budapesten, és még drágítani akarják

 Az összefoglaló,  címében és tartalmában sulykolja az olvasóknak, hogy mennyire drága jelenleg a taxi-szolgáltatás Budapesten.

Készítettünk mi is egy rövid összevetést az európai nagyvárosokban alkalmazott taxi-tarifákról és vettük a bátorságot még arra is, hogy egy városi nappali átlagfuvart (4km) összehasonlítsunk a bemutatott városok taxi-viteldíjaival.

A táblázatban megjelenő városok taxi-tarifa viteldíjai az interneten keresztül bárki számára ellenőrizhetőek.

 

A prágai taxi-díjak ugyan kis mértékben magasabbak a jelenleg használt budapesti áraktól, de itt érdemes és kell tudni, hogy rövidesen taxi-viteldíjat emelnek Prágában. Valószínűsíthető, hogy a nemzetközi gépjármű biztosítók - hasonlóan ahogy hazánkban is tették - magasabb felárat számítottak fel ott is a taxi-gépjárművekre.

 

A táblázatban feltüntettük a fővárosi általunk is támogatott „tervezett viteldíjat” is.

 

Bizonyos médiák által alkalmazott és  előrevetített – „kétszeresére nő a budapesti taxi díja” kampány – félelme láthatóan alaptalan, azok a hisztériakeltésen kívül, szakmai vitára sem érettek.

 

Tisztelettel:

 Metál Zoltán

elnök

Országos Taxis Szövetség

Fórum