Könnyebben megtalálhatók lesznek a taxisok

2014.09.17.

Egy új alkalmazás segíthet az utasok elosztásában és a torlódások, illetve a várakozások megszüntetésében. A Smartaxi nevű alkalmazás segítségével elkerülhető lesz, hogy az utasoknak sokat kelljen várniuk a taxira. A szoftvert egy az Európai Unió által finanszírozott eszköz, a FIWARE segítségével készítették el. 

A Smartaxi lehetővé teszi, hogy a taxisok információkat kapjanak azokról a helyekről, ahol különösen sok utas vár taxira. Az új alkalmazást jelenleg körülbelül 400 taxis használja Barcelonában és Moszkvában, hamarosan pedig Madridban fogják tesztelni. Az első tapasztalatok alapján az új technika használt az üzletnek és jelentős mértékben javított a szolgáltatáson. Minél több taxis alkalmazza a programot, az annál jobban működik.

"Az alkalmazás a kollektív intelligencián alapul. A Smartaxi rögzíti az információkat és intelligenciája segítségével képes előrejelezni, hogy melyik környéken van a legnagyobb kereslet" - nyilatkozta Federico López, a Smartaxi vezérigazgatója. Marco, egy barcelonai taxis szerint a program statisztikai funkciói is nagyon hasznosak. Nem kell többet megállnia azért, hogy mindent feljegyezzen a jegyzetfüzetébe. A Smartaxi használata az első hónapban ingyenes, utána havi 30 euróba kerül a taxisoknak. Az előfizetést átvállalhatják azok a települések is, amelyek csökkenteni akarják a dugók számát és a káros anyagok kibocsátását.

A Smartaxi megalkotói a FIWARE nevű nyílt cloud-infrastruktúrát használták fel. A rendszert kifejezetten az új alkalmazások és szolgáltatások kifejlesztésére alkották meg. Neelie Kroes, az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosa közölte, hogy a FIWARE eszközeinek segítségével már eddig is számos alkalmazást tudtak a szakemberek létrehozni és büszke arra, hogy ezek közé tartozik a Smartaxi is. Európának nyitottnak kell lennie az innovációkra és az új szolgáltatásokra, mert azok mind a taxisok, mind az utasok életét könnyebbé tehetik. További innovatív szolgáltatások és szoftverek megjelenésére lehet számítani, ugyanis jelenleg körülbelül 1300 kis cég és webes vállalkozás használja a FIWARE eszközeit, s ezeknek a vállalatoknak összesen 80 millió eurót biztosítanak.