Kisalföld: 70 km-es (álló) autófolyam Osztrák ellenintézkedés

2006.11.24.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
KURÍR - rendkívüli kiadás.
1990. október 28., vasárnap

Kisalföld: 70 km-es (álló) autófolyam Osztrák ellenintézkedés.

 

A Győrt körülvevő blokádba tömörült mintegy félezer személy- és teher-taxis, illetve magánfuvarozó a péntekről szombatra virradó éjszaka és szomba­ton is kitartott „őrhelyén". Egymást váltva aludtak néhány órát, ugyanígy tettek a tisztálkodásnál is, de a körgyűrűket alkotó járművek gazdái közül jószerével senki nem vált ki a sorból. A Bécs-Budapest fő közlekedési úton, Győr térsé­gében a hegyeshalmi országhatárig, mondhatni, egybefüggő a kocsisor, s az uta­kon 170 kamion vesztegel.
Győr-Sopron megye székhelyén már péntek dél körül nem lehetett kenye­ret kapni, de húsból és tejből még elegendő volt és ez jelenleg is a készlet. A fel­vásárlási roham következtében a kenyérboltok pultjai majdnem teljesen kiürül­tek. A válságbizottság, az ipartestület és az új önkormányzati testület, élén a péntek este megválasztott új győri polgármesterrel, Kolozsváry Ernővel - a Ka­zinczy Gimnázium fizika-kémia szakos tanára - intézkedett, hogy a kenyérgyár és a sütőüzemek dolgozói szombaton vidékről is bejussanak győri munkahe­lyükre. Ugyanakkor gondoskodtak arról is, hogy a Győrött rekedt bejáró üzemi dolgozókat megkülönböztetett jelzéssel ellátott autóbuszokkal hazavigyék. Egyébként Győrött a helyi autóbuszjáratok menetrend szerint közlekednek, a tá­volságiak azonban, kevés kivétellel, se nem indulnak, se nem érkeznek. Sze­rencsére a vasúti közlekedésben csak kisebb fennakadások fordultak eddig elő.
Különös helyzet állt elő Győr közelében, Bana község határában. Az oszt­rák autósok - már akik hazafele igyekeznek -, mivel nem tudtak továbbjutni, ellenblokádot létesítettek, elzárva az utat a nyugatról Budapest felé tartó, kül­földről hazatérő magyarok előtt. Nehezíti a rendőrség, egyáltalán a forgalomirá­nyítók dolgát, hogy a türelmüket vesztett autósok, felrúgva minden közlekedési előírást, szántóföldeken, dülőutakon próbálkoznak előbbre jutni, így tett Moson­magyaróvárnál egy csehszlovák házaspár is - gyerekükért siettek volna haza, el­hozni őt az óvodából -, ám több taxis utánuk eredt, és a férfit alaposan összever­ték. Ez szélsőséges tobzódás, mindenképpen elítélendő.
-Befelé lehet jönni - bármily lassan is -, de kifelé egyáltalán nem. így jelle­mezte a nyugati régió határátkelőinek „állapotát" Vidus Tibor ezredes, a határ­őrség győri kerületparancsnoka. Komáromnál és Vámosszabadinál teremtett lélek se be, se ki, ellenben Hegyeshalomnál, Sopronnál, Rajkánál és Kópházánál kifelé nem, de befelé nagyon lassú ütemben halad a kocsisor.


Takáts Árpád

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók