Hozzászólások száma: 5
Ugrás a hírhez
Témakörök > Hírek fórumai > Taxi Expo Budapest 2018 A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
tomajer 2018.10.18. 06:24:25 / # 349279

Szigorítás

Keményebben lépne fel a taxishiénák ellen a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Az új szabályozás részleteiről Zsabka Zsoltot, az ipari tagozat elnökét kérdezzük.

tomajer 2018.10.11. 07:22:52 / # 349256

Taxi Expo újratöltve

, 2018. 10. 11. 00:01

Tavaly már beszámoltam arról, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Ipari Tagozata nemcsak hiénavadászatba kezdett, hanem a Hungexpón tartott első Taxi Expo keretében az érdekvédő szervezetekkel összhangban – és hosszú tárgyalások után – megfogalmazta számításokkal alátámasztott igényüket egy minimális tarifaemelésre. A Fővárosi Önkormányzat partner volt ebben, így idén nyártól már a költségeikkel többé-kevésbé arányos viteldíjrendszer alapján furikáznak Budapest utcáin.


Gondolná az ember, akkor rendben, ez pipa, a tavalyi konferencián elhangzottakhoz képest sok új már nincs a nap alatt, lépjünk tovább. De nem. A taxisok ráléptek a gázpedálra, és újabb – szintén igencsak jogosnak tetsző – témákat vetnek fel október 18-án egész napos rendezvényük keretében a vásárváros B pavilonjában.

Idén a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzésének kaotikusságára és anomáliáira irányítják rá a figyelmet. Kacifántosnak tűnik a megfogalmazás, ezért picit utánajártam, hogy vajon mit érthetnek ez alatt a szervezők.

Nos: jelentős az ellenőrzésre jogosult szervezetek, hatóságok száma. Nézzük csak: BKK, ITM, NAV, BRFK, RRI, fogyasztóvédelem, munkaügyi felügyelőség, FÖRI, engedélyező közlekedési hatóság. És mindegyik a saját eljárási és anyagi jogi szabályai szerint jár el. Azaz az ITM csak a tevékenységi engedélyt és a személyi taxivezetői igazolványt ellenőrzi, a NAV a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a BKK általában a fővárosi taxirendeletben és a kormányrendeletben foglaltakat és egyedüliként a viteldíjat, a rendőrség a taxisszabályok betartása mellett a gépkocsi műszaki állapotát és a sofőr személyét, míg a FÖRI a taxiállomások használatát. És akkor még ott van a fogyasztóvédelem meg a munkaügyisek.

Kell-e mondani, hogy az érintettek úgy érzik: az ellenőrzés széttagolt, a szankcionális jogosultságok eltérőek, esetenként hiányosak. Na, ezt akarják egy mederbe terelni. Lesz ott a NAV-tól és egyéb hatóságoktól előadó, akitől bátran kérdezhetnek az érintettek.

Talán a 2018-as Kamarai Napok legizgalmasabb rendezvénye lesz. Főleg annak tükrében, hogy a V4-országok taxis vezetői is meghívást kaptak. Ez már előrevetíti, hogy mi lesz jövőre: V4 Taxi Expo.

De előbb lessük meg az ideit. Ígérem, ott leszek, és beszámolok. Hátha szó esik a hiénákkal szembeni egységes hatósági fellépésről is…

Bátyó 2018.10.10. 04:10:54 / # 349255
avatar
Úgy látszik ez a legfontosabb visszásság és megoldandó ,"megtorlandó" probléma az országban! Van mit orvosolni,de nem úgy állnak hozzá,mint ahogy kéne, a hozzáértő szakma meglátásait figyelembe sem véve hülyeségeket kitalálva/csupán íróasztal mellől/ döntéseket hozni!
balagge 2018.10.09. 22:00:42 / # 349254
avatar
Szigorúbbá tennék a taxizast? Eléggé úgy hangzik mintha ki akarnának velünk baxni...Mert nyilván nem a feherrenfszamosok kiszorításáról beszélnek.:-)
tomajer 2018.10.09. 21:07:24 / # 349253

Szigorúbbá és átláthatóbbá tennék a taxizást

Hír TV

2018. október 9., kedd 19:52

A taxi szolgáltatás szigorítását és a átláthatóbbá tételélét készíti elő a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Zabka Zsolt, az ipari tagozat elnökének bejelentése alapján a következő hetekben a kamara által megrendezett taxis expón véglegesítenék a kormány és a fuvarozók képviselőivel a szabályozás részelteit, amivel a szándékai szerint a jelentősen csökkenteni lehetne visszaéléseket és az esetleges túlszámlázásokat.

„Ha ügyesek vagyunk, akkor még az idén be tudjuk adni azt a törvénytervezetet, ami segít abban a budapestieknek és az egész gazdaságnak, hogy egy olyan átlátható taxiszolgáltatást kap Budapest, amivel nem fordulhat elő az, hogy az 5 ezer forintos úton mondjuk 10 ezerért visz el valakit a taxi” – mondta Zabka Zsolt.