Hozzászólások száma: 170
Ugrás a hírhez Oldalszám: 9
Témakörök > Hírek fórumai > Argosz, a Magyar Argentin Dog Fajtamentő Egyesület és az istenek ajándéka! A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
tomajer 2019.08.26. 20:15:43 / # 350154


tomajer 2017.02.07. 19:37:58 / # 346788

Időpont:
2017. február 8., reggel 7:30-tól.

A tüntetés célja: börtönbüntetést az állatkínzóknak.

Helye: Szegedi Törvényszékkel szemben, a parknál. Aznap reggel 8:15-kor kerül tárgyalásra a baltával fejbe vágott kutya ügye.


tomajer 2017.02.04. 15:59:58 / # 346767

Alex alulmaradt a halállal szemben ...  mi megint elvesztettünk egy családtagot :-(

Alig négy hónapja vettük magunkhoz gyógykutyának, Argosz elvesztése után. Másképp nem éltük volna túl. Nem bírtunk volna hazajönni az üres házba.
Tudtuk, hogy nagyon beteg (szívférges). Tudtuk, hogy a kezelése is életveszélyes.
A kezelés, és utána az első két hónapban folyamatos életveszélyben volt.
Tudtuk.  De más tudni és más átélni.
És az első két hónap éppen eltelt, amikor karácsony előtt esténként elkezdett nem enni, rosszkedvű lenni és szabályos légzés helyett inkább csak pihegni ....  széklete nem volt ....  gondoltuk, székrekedés ...  sok csontot kapott az ünnepi készülődés alatt.
A két ünnep között levittük az orvoshoz, akik némi vargabetű  (hashajtó) után megállapították, hogy "szívnagyobbodása" van.  Mivel ő nem az az édibédi, mindenkit szeretünk kutyuska volt, asztalra felfektetés, és komoly vizsgálat kábítás, altatás nélkül elképzelhetetlen volt.  Az orvosok nagyon rendesek voltak, mert a földön állva is hajlandóak és képesek voltak ultrahangozni.
A lényeg:  annyira lelassult a szívműködés, hogy az anyagcseréje is leállt .......
Kapott gyógyszereket, (irdatlan mennyiségű injekciót, hetekig, minden nap) és pár hét múlva "rendbe jött". 

Boldogok voltunk. 

Mondták, hogy a szívgyógyszert élete végéig szednie kell, mert ez nem gyógyul meg, csak lehet vele élni ....
Gondoltuk sebaj, a lényeg, hogy jól érzi magát.

Ekkor került képbe Coni. 

Nem örült neki, de pár hét alatt elfogadta.

Volt nagy boldogság, játék.
Alexre büszkék voltunk.  Ügyesen vigyázott magára, nem rohant túl sokat, nem akarta mindenáron elkapni a kisördögöt, aki sokkal gyorsabb volt nála.

Megint boldogok voltunk.  A két kutya határozottan jól érezte magát, Alex életkedve is látványosan megjött.  Kivirult, játszott mint egy kölyökkutya. Az étvágya megnőtt ... versenyt ettek Conival :-)

Szerdán estére megint fura lett.  Nem ette meg az egész vacsorát, puffadtnak tűnt a hasa, és kókadt volt, és nagyon nehezen lélegzett. 
(az előző ilyen állapotnál az volt a tendencia, hogy este rosszabb volt, reggel semmi baja, délutántól megint romlott)
Most reggelre se lett jobban :-(
Délután lerobogtunk vele az orvoshoz, aki nagyon elkeserített minket.  Sokkal rosszabb volt az állapota, mint decemberben. Sürgősen keressünk kardiológust.

Mivel, a három hónapos kontrolljára nyolcadikára már volt időpontunk, felhívtuk a kórházat, hogy mehetünk e előbb, mert baj van.  Nagyon rendesek voltak, még aznap (pénteken) du. kettőre mehettünk.
Hazarobogtam érte, kocsiba ültünk, mentünk anyáért, és irány a kórház.
Nagyon boldog voltam amikor odaértünk. Addig folyamatos lelkiismeret furdalásunk volt .. éjszaka, hogy alszunk, nappal, hogy egyedül hagyjuk (Coni nappal nem volt vele, mert nem mertük még őket magukra hagyni.  Egyszer egy percre csuktam rájuk az ajtót és megkapta a kicsit) Rettegtem, hogy mire felébredünk, hazaérünk, már nincs .... :-(

De odaértünk az orvoshoz. Boldogság.  Itt már nem lehet baj. Nagyon szarul volt, de bíztunk. 

Az orvos ránézésre (nnajó, meg egy kis hallgatózásra) azt mondta, hogy sajnos nagyobb az esély arra, hogy már nem visszük el, mit arra hogy felépüljön :-(
Fel tudtuk tenni zokszó nélkül az asztalra ...  simogattuk két oldalról, és bátorítottuk.  A szívultrahang azt mutatta, hogy sajnos, nem csak  a mellkasban van szabad folyadék, de a szívben is.
A kezelés, lecsapolás.
De ebben az állapotban altatni életveszélyes, ébren szúrni a stressz miatt szintén.
Dönteni kellett.
Abban állapodtunk meg ...  jó, nem mi, az orvosok ...  hogy egy egész pici nyugtatóval megpróbálják.  Én letettem a szent esküt, hogy nem fog bántani senkit, hisz ott vagyok a fejénél ...  és hát nincs is ereje teljében.
Itt következett az első hiba.  Az orvos, feljebb emelte az asztalt.  Ettől Alex úgy bepánikolt, hogy le kellett fognom, nehogy valakiben kárt okozzon.   Ekkor állt le először a légzése ...  de csak egy pár pillanatra ...  Próbáltam megnyugtatni.  Látszólag sikerült.  Az orvos beadta a nyugtatót, elfordult és elkezdett az eszközeivel motyózni ...
Ketten simiztük, duruzsoltunk a fülébe ...   egyszercsak megállt ...   minden ....  nem mozdult, nem lélegzett ...  ordítottam az orvosnak,   odafordult, megmerevedett, és azonnal üvöltött a másik orvosnak gurulóskocsiért ..  közben megpróbálta újraéleszteni ...  megmozdult ..  rándult egyet, még  feléledt a szeme ,,,  talán ... szívmasszázs tovább ..  megint rándul ...  örülünk, átdobták mint egy zsákot (éppen senki nem félt, hogy megharapja) a gurulós kocsira és berohantak vele a műtőbe.

Minket kidobtak.   Kimentünk elszívni egy cigit ..  párom zokog .. én bizakodok ...  Fél cigi után be ... leskelődünk, látunk e valamit ...  orvosok már kint, gurulóskocsistul újra az ultrahangnál ...  reménykedés ...   aztán észreveszik, hogy ott vagyunk.
Kijön, és sajnálkozva közli, hogy többet nem sikerült életet masszírozni bele ...  már a kezünk között meghalt :-(

Ha nem lenne Coni, már nem élnénk :--(


tomajer 2017.02.03. 18:51:22 / # 346765
Sajnos ...  elment Argosz után :-(
Még nem tudom leírni ..  majd ...  összeszedem magam talán.

zoli578 2017.02.03. 17:45:22 / # 346764
avatar

Alex is elment? Mi tőrtént a szívféreg? Sajnálom.

tomajer 2017.02.03. 16:58:33 / # 346763
Édes kicsi morgós Alexünk!
Rövid időt adtál nekünk


tomajer 2017.01.11. 10:33:48 / # 346651

tomajer 2016.12.27. 12:42:23 / Módosítva / # 346508

tomajer 2016.11.12. 19:14:28 / # 346311
Valahogy akkor épp senkinek nem jutott eszébe :-P
alelölülő 2016.11.12. 17:13:54 / # 346308
Legyen szép karácsonyotok egy egészséges kutyával!
Arról nincs videó, amikor a hasadon áll és vicsorog?

tomajer 2016.11.12. 13:11:06 / # 346307
Köszönjük.

A legrohadtabb két napon túl vagyunk.  A második, amikor a sírós videó készült, az hajnali háromig tartott.  Akkor csendesedett és aludt el szegénykém:-(
Most már csak túl kell élni trombózis nélkül a hat hetet.

thomas 2016.11.11. 16:01:00 / # 346303
Le a kalappal,tényleg gyógykutyát választottatok....  *szurkolás
tomajer 2016.11.09. 12:37:43 / # 346296Ez mint látjuk egy rusnya betegség :-(
Az első vizsgálatnál kiderült, hogy nem vészes a helyzet ...  tehát, nem halálos ... még.
Kell egy egy hónapos drasztikus antibiotikum és szteroid kúra, aztán egy két napos féregmészárlás, utána még egy hónapig szteroid, és hat hét teljes szobafogság ...
Háát, kb karácsonyra túl vagyunk a nehezén :-(
Addig bármelyik pillanatban megakadhat egy féreghulla az erekben, és annyi volt :-(
A végleges gyógyulásról, majd februárban lesz infó, amikoris egy új vérvizsgálattal letesztelik, hogy tényleg kiirtódtak e a dögök :-(

A kezelés ára nagyságrendileg 250 000.- jó magyar forint.


Ezért nem lehetett nyilvánosságra hozni, hogy a kutya gazdinál van .. még ha hivatalosan ideiglenes gazdik is vagyunk.
Mert a költségeket megpróbálta az egyesület, összeszedni.  Amiért örökre hálásak vagyunk, mert bajban lettünk volna, ha mindet nekünk kell kifizetni!
Viszont az emberek, nem szeretnek magánembernek pénzt adományozni.  Így háát, csak most mesélhetek nektek róla, hogy a két napos legdrágább kezelésen túl vagyunk.
Innentől már mi is tudjuk fedezni a költségeket, és szeretnénk minél hamarabb papíron is örökbe fogadni Alexet.

tomajer 2016.11.09. 12:18:24 / # 346295


tomajer 2016.11.09. 12:11:10 / Módosítva / # 346294

Hazavittük.

Persze ez nem olyan habosbabos, kocsiba beül és boldogan távozunk.
Jött, a Cane Corso fajtamentéstől Ernő, (az egyik ember aki be tudott hozzá menni és ki tudta hozni a kenelből)  és elmentünk egyet sétálni.  Nagyon bizalmatlan volt, és csak Ernő miatt tűrt meg bennünket is.  Amikor Ernőtől elváltunk, mert őt már nem akartuk hogy visszamenjen a telepre, teljesen stresszes lett, hogy miért nem arra megyünk mi is.
Ernő kijött a telep elé, egy nagyadag kenőmájassal, amiben Sedalin volt.  Megette jóízűen, és vártuk hogy majd lenyugszik annyira hogy be lehessen tenni Ernő dobozos autójába.  Nem nyugodott.  A végén, Ernő elkapta és bevágta.  Kisebb harapásokkal megúszta a dolgot ...  csak mosolygott rajta, mondván be van oltva, ő is, a kutya is ...nagy baj nem lehet ....  
A hazaérkezést, a fenti videón láthatjátok.  Addigra hatott a sedalin.  Teljesen béketűrő jószág lett.

Az otthoni életünk napokig úgy zajlott, hogy minden mozdulatra figyelnünk kellett, mert bármilyen váratlanra morgással reagált.
Szépen lassan megfejtettük, mik azok a helyzetek, amik zavarják.  Hangosan szóltunk hozzá, ha közeledtünk, vigyáztunk, soha ne kerüljön sarokba ahol beszorítva érzi magát, és nem próbáltuk símogatni egyszerre ketten két oldalról.
Ha ezeket a szabályokat betartottuk, bűbályos kutya volt.
A lényeg, hogy nem volt ő vad.  Félt!
Félt mindentől és mindenkitől.  Viszont ezt ő úgy kezelte, hogy majd megvédi magát.  Tehát az agressziója félelemagresszió volt.  Legyőznünk a félelmet kellett.  Ki kellett alakítani benne újra a bizalmat az emberek felé.
Időközben sokat megtudtunk az előéletéről.
Egy fiatal lány kapta 16 évesen.  Ő 20 évesen elköltözött otthonról, és az apja, egy alkesz állat viszont nem kedvelte a kutyát, és nem is értett hozzá.  Ütötte verte kiszámíthatatlanul.   Ettől Alex egyre morgósabbá vált.  A pasast nem bántotta, mert félt tőle, de egyszer hazament a lány, aki úgy közeledett hozzá, mint régen ...  ebből sajnos harapás lett.
Alex útja egyenesen a battonyai sintértelepre vezetett.
...  aholis a normál menetrend szerint két hét karantén után minden kutyát altatnak :-(
Innen mentette ki őt, a Monori csellengők egyesülete, és náluk kezdett el vele foglalkozni Ernő, aki a Noé Cane Corsó fajtamentés munkatársa.
Miután én beleüvöltöttem a világba Argosz miatti fájdalmamat, és írtam, hogy gyógykutyát keresek, szerencsére volt olyan, aki már tudott Alexről, és odairányított bennünket.

Visszatérve, a történethez:
Volt, hogy a párom simogatta a teraszon, békésen oldalradőlve élvezte, én meg szemből közeledtem a lőpcső felől és meg akartam vidáman símogatni.  Párom hátul én elől ...  mint egy rugó felpattant, beállt velem szemben hörögve vicsorogva ...  levegő megfagy, én egyetlen szót harsogok hangosan:  NEM NEM NEM!
Vagy fél percig farkasszemet néztünk, aztán elfordult és eloldalgott.
A párom már készült a gatyamosásra :-)
Egy kis "győzelem"  a falkavezérség felé vezető úton.
Közben persze rendszeresek, a halk morgások, de azokat szintén a "NEM"-el le lehet kezelni.  Nem akar ő támadni ...  csak jelzi a határokat ...
A következő komoly konfliktus még viccesebb volt.  Miután, sok mindent nem evett meg ..  amin mi Argosz után nagyon csodálkoztunk, valami kaját, a páromtól elfogadott, amire én azt mondtam, nem fogja megenni ...  ezen felbuzdulva én is kitrappoltam a konyhába, hoztam egyet nagy harsányan, és oda akartam neki adni ...  hiba volt.
Túl gyorsan, és túl célirányosan közeledtem felemelt kézzel ....   azon kaptam magam, hogy a kutya a hasamon áll, és öt centire a képemtől hörög vicsorog ..  lásd előbb ...  bele a képembe.  Ha bántani akart volna, most nem lenne arcom.
Nem bántott.  Jött a varázslatos "NEEEM"  és a higgadt farkasszemnézés ...  megint én győztem.  (és most se kellett gatyátcserélnem)

Nna bevezetésnek ennyi.  Volt egy "vadállatunk, akiről tudtuk hogy szívférges, és szeretethiányos.
A szeretetihányon tudtunk segíteni...  mint ezt  láthatjátok.

A szívférgességről nem sokat tudtunk.  Azóta sajnos már tudjuk mit vállaltunk.

tomajer 2016.11.08. 20:48:07 / Módosítva / # 346281
Folytatás, holnap ...
tomajer 2016.11.08. 20:13:59 / Módosítva / # 346280

Gyógykutya:  Alex!

Sokáig nem jelentkeztem, mert tilos volt nyilvánosságra hozni, hogy nálunk van.

Ott szakadt meg a történet, hogy Argosztól egy rettenetes csütörtöki napon elbúcsúztunk ...
Pénteken, már egy menhelyen voltunk, (ahol néhány taxis kollégánk is érdekelt mint önkéntes segítő) És megismerkedtünk Alexxel.
Igaz aludt, mert aznap ivartalanították. Rögtön tudtunkra adták, hogy szívférges, és nagyon nehéz időszak előtt áll.  Különben is egy vadállat.  Összvissz két ember tud bemenni hozzá a kenelbe, a lányok, csak a rácson keresztül dobják be neki a kaját, mert örjöng ....
Ebből azt is tudtuk, hogy rá van szükségünk!
Rögtön döntöttünk, ahogy szoktunk. 
Azt mondta a telepvezető, hogy kb két hét mulva vihetjük.
Rábólintottunk, mert mit tehettünk?
Hazafelé az autóban megpróbáltuk a kapcsolatainkat felpiszkálni.  Sikerült.  Még nem értünk haza, amikor hívott minket a telepvezető, hogy speciális helyzetünkre való tekintettel, vasárnap reggel menjünk érte ....  hatott az előéletünk.