Az első női taxisofőr

2013.08.14.

vezess.hu
Még manapság is csak pislogunk és ritkaság számba megy mikor kopasz, bajuszos, jól megtermett férfiak helyett egy finom női hang teszi fel a kérdést ha taxiba ülünk, hogy hová lesz a fuvar? Legyen az taxitársaság vagy magánzó hiéna, lesben állva várják a prédát, hogy kicsengessük nekik a leadózott kreditünk bizonyos részét egy-egy fuvar után.

Akár hiszitek, akár nem a legelső hivatásos női sofőröket az 1900-as évek elején állították munkába Párizs utcáin. Egészen pontosan 1906-ban kezdődött el három hölgy képzése, kísérleti jelleggel, de akkoriban az ilyen feladatokat még nem vízgőzt vagy benzint kiböfögő járművekkel látták el, hanem ló hajtotta fogatokkal, úgynevezett fiákerekkel. A hölgyek az oktatásuk alatt számos ismeretet elsajátítottak: a lovaknál használatos gyógyszerek, lovak kezelése, ápolása, taxióra használata, veztési-kód (gyanítom ez a KRESZ) valamint a város és környékének kifogástalan ismeretét. Az első két hölgy, akik sikeres vizsgát tettek, Mme.Charnier és Mme.Clementin.

Napjainkban is belefuthatunk világszerte női sofőrökbe, például a következő videóban egy Amerikában élő hölgyet mutatnak be.

Aztán ott van a muzulmánok lakta Malajzia, ahol női taxiszolgáltatást indítottak Kuala Lumpurban. A fővárosban és az elővárosokban ötven női taxisofőr kezdte meg a munkát 2011-ben, telefonhívásos rendszerben, azóta már a számuk meghaladta a százat.

 

Heng Seai Kei nő- és családügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a női taxisofőrök nagyobb biztonságot jelentenek a női utasoknak, és az intézkedés egyben munkahelyteremtő is. "Reméljük, hogy ezáltal csökkenni fog a taxikban megerőszakolt és kirabolt nők száma" - mondta a miniszterhelyettes.

Sajnos arról eddig nem találtam semmilyen adatot, hogy nálunk hivatalosan hány női taxivezető szorgoskodik, de ha Ti tudtok valamilyen infót vagy utaztatok már ilyen taxiban, ne tartsátok magatokban! ;)