A szervizdíjra nem vevők az éttermek

2005.10.27.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének felmérése szerint csak pár étteremben vezették be a szervizdíjat október elseje óta. A testület 400 éttermet kérdezett meg, visszajelzés 85 helyről érkezett, de csak három vendéglátó-ipari egység válaszolta azt, hogy éltek ezzel a lehetőséggel. Ezeken kívül négy étterem vezetése gondolkozik azon, hogy bevezesse a szervízdíjat.

A rendeletet megalkotó Gazdasági Minisztérium szándéka az volt, hogy a kifizetendő számla felett az ételért és a szolgáltatásért adott borravaló után járulékot fizessenek. A legtöbb vendéglős ezt csak úgy tudná bevezetni, hogy a plusz költségeket beépítik az árakba, és ezzel megterheli a vendég pénztárcáját. Ezt viszont nem szeretnék.

Tóth Judit, a Gazdasági Minisztérium szóvivője szerint nem meglepő az ipartestület felmérésének eredménye, mert a felszolgálási díj bevezetése nem kötelező. Azért alkották a rendeletet, hogy aki ki akarja fehéríteni a borravaló intézményét, az megtehesse. Arra számítottak, hogy azok az éttermek, szállodák fogják bevezetni a szervízdíjat, ahol igényes vendégkör van, ahol korrekt módon fel akarják tüntetni a felszolgálási díj mértékét – mondta a szóvivő.

A legtöbb megkérdezett fővárosi középső és felső kategóriás étteremben évek óta kialakult gyakorlat, hogy a felszolgálók csak minimálbér közeli fizetést kapnak, a többit a borravalóból kell megkeresniük. Egyesek szerint így érthető, hogy sem a munkaadónak, sem a dolgozónak nem érdeke a járulékfizetés, ha nem akar adózott jövedelemre szert tenni. A kérdés csak az, hogyan lehet ellenőrizni azt, hogy a felszolgáló mennyi borravalót kapott az adózási évben és ebből mennyi szerepel az adóbevallásában.

forrás: radio.hu