70 évesen is taxizik Ildikó

2011.12.07.

Hetvenévesen taxizik Mihályi Ildikó.
A győri asszony már 50 éve vezet, 12 kategóriára érvényes a jogosítványa, a robogótól a kamionig. Több mint száz törzsutast fuvaroz, és már címre is csak így hívják: „Mami, gyere értem!”

Sokan csodálkoznak, amikor beszállnak Ildikó mellé a taxiba, de a nagymamakorú sofőr fiatalos lendületével és jó humorával a legmorcosabb utast is leveszi a lábáról. Ildikó ötven éve vezet hivatásszerűen.

– Érettségi után bejelentettem, hogy sofőr akarok lenni. A család természetesen felháborodott, de én kitartottam az álmom mellett. Négy évig sehol sem alkalmaztak, mert nő vagyok, hiába tettem le 12 kategóriára a jogosítványt. Aztán teherautó-sofőr lettem röpke húsz évre – emlékszik Ildikó. Majd taxizásra váltott. Az elmúlt 25 évben diszkózó fiataloktól előkelő vendégekig mindenki megfordult már a kocsijában. Egyszer még egy rablásba is belecsöppent.


Mami, el tudna vinni? Így hívják a hetvenéves Ildikót, a vagány győri taxist utasai
Fotó: Balázs Imola

– Vidékre hívtak éjszaka, és mindenfélét a kocsimba akartak pakolni: biciklit, tévét. Közöltem: éjszaka nem hurcolkodunk, csak ők jöhetnek. Egy hét múlva érdeklődött a rendőrség, tudok-e valamit a rablókról – mesélte Ildikó, akinek száz törzsutasa van Győrben. Taxijában otthonos a hangulat: karácsonyfától a horgolt terítőn át a légfrissítőig minden van.

– Az utasok szívesen mondják el a problémáikat, én meghallgatom, tanácsot is adok, ezért hívnak sokan Maminak. De ha kiszállt az utas, elfelejtem a dolgait – magyarázza a sofőrnagyi. Ildikó nem fél, de előfordult, hogy megtámadták, de leszerelte a késsel fenyegetőző gyereket.


Gergály Judith