11 millió forinttal kente meg a repteret a Zóna taxi 2006-ban?

2015.07.24.

Ahogy ezt mi már akkor megírtuk! :-)

11 millió forinttal kente meg a repteret a Zóna taxi 2006-ban?

Elszámoltatás: Verest börtönnel fenyegetik – most megszólal

 

A Fővárosi Főügyészség öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt reptéri taxi pályázattal összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a Budapest Airport Zrt. sérelmére 2006–2010 között elkövetett csalás miatt. Az ügyészség a vádlottak nevét nem közölte – itt viszont kiderül, kik az érintettek. Sőt, a legismertebb szereplőt szóra is bírtuk!

Vádat emelt az ügyészség 5 személy ellen, akiket a 2006 és 2010 közötti időszakban csalással és vesztegetéssel gyanúsítottak meg, tájékoztatott pénteken a Fővárosi Főügyészség. Az okozott kár félmilliárd forint.

Az öt vádlott:

  1. A Budapest Airport volt jogi előadója
  2. A Budapest Airport volt jogi igazgatója
  3. A Zóna taxi “tényleges irányítója”
  4. Egy ügyvéd
  5. A “tényleges irányító” alkalmazottja

„A viteldíjak akár a felükre csökkenhetnek, garancia magasabb szolgáltatási színvonalra és újításokra”

 

- írta annak idején a ferihegyi reptér honlapja a taxipályázat lezárása után.

A vádiratból kiderül, a Zóna taxi vesztegetéssel nyert:

A reptér munkatársai  ”összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve” segítettek abban, hogy a tenderen a Zóna nyerjen, többek között tájékoztatták a többi versenyző pályázati anyagáról, belső megbeszélésekről, árakról a Zóna “tényleges irányítóját”.

A tendergyőzelem azonban nem volt elég a Zónának, a vádlottak “további készpénz ígérete ellenében vállalták”, hogy a taxitársaság “mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól.”

A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák, továbbá  éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

Mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.

A bűncselekmények alapján öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak a vádlottak, ha elítélik őket. Szabadlábon védekeznek.

A Zóna taxi 2011-ben megszűnt, vezetője, Veres István szerint azért, “mert láthatólag nem fog rendeződni rövid időn belül “a reptéri személyszállítási helyzet”. 2012-ben vették őrizetbe.

A reptéri taxihelyzet azóta sem teljesen rendeződött, a szólózó hiénák tértek vissza, akik számos attrocitásba keveredtek már az érkező utasokkal, bár a taxirendelet legfrissebb módosítása az elképezlések szerint ezt is rendezné.

 

Elszámoltatás: Verest börtönnel fenyegetik – most megszólal

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az I. rendű vádlott a vádbéli időszak egy részében jogi előadóként dolgozott a Budapest Airport (BA) Zrt.-nél. Ő nem más, mint Sziebert György, a BKV Zrt. későbbi jogi igazgatója.

A II. rendű vádlott Rényi-Vámos Krisztina, aki a ferihegyi társaság jogi igazgatója volt. A III. rendű vádlott az ügyben szereplő taxitársaság, a Zóna-Service Zrt. tényleges irányítója, Veres István. Ő az egész büntetőeljárás legismertebb figurája, hiszen korábban a Citadellán lévő vendéglátóegységek üzemeltetőjeként már meg-megmutatkozott a nyilvánosság előtt. A IV. rendű vádlott a bűncselekményekben közreműködő ügyvéd, aki a Heti Válasz korábbi információja szerint Rényi-Vámos élettársa is volt, az V. rendű vádlott pedig a Zóna Taxi egyik alkalmazottja.

A vádirat szerint a BA Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. Veres István már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxiszolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vállalkozó a pályázaton mindenképpen nyerni akart.  Ennek érdekében a pályázat kiírása után – a fent említett ügyvéd közreműködésével – megállapodott Szieberttel és Rényi-Vámossal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a BA Zrt. által kiírt pályázatot a Zóna Taxi nyerje el.

A vád szerint a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert és Rényi-Vámos további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a BA Zrt. gazdasági érdekeivel szemben Veresnek segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a BA hátrányára módosítsák. A csalással a vádlottak az ügyészség szerint összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a BA Zrt.-nek. A vád tárgyává tett bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – amely vádlottaknál a bűnhalmazat megállapítható – öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak szabadlábon védekeznek – áll az Ibolya Tibor fővárosi főügyész által jegyzett közleményben.

A Válasz.hu a vádirat benyújtásának hírével megkereste Veres Istvánt, aki mélységes megdöbbenésének adott hangot, hogy az ügyészség először nem őket, az érintetteket, hanem a nyilvánosságot tájékoztatta a vádemelésről. Mint mondta, az ügyben folytatott pótnyomozás során tett indítványaikat még el sem bírálták, ezért számára érthetetlen a vádhatóság eljárása. Hozzátette: a nyomozás egyébként egy magánszemély feljelentése alapján indult, a repteret működtető gazdasági társaság pedig egyszer sem jelezte, hogy sértett lenne, azt meg pláne nem, hogy bármilyen kár érte volna. Mi több – folytatta Veres –, 2013-ig az elmaradt haszon nem volt csalási tényállás, ennek ellenére a vádat most részben erre alapozzák. Az üzletember azt is leszögezte lapunknak, hogy mindez csak saját gyorsreakciója a történtekre, részletes álláspontját a jogi képviselőivel közösen alakítja majd ki, és – ahogy eddig is – mindenben együtt kíván működni a hatóságokkal.

 

 


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.05.26.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu