11 millió forinttal kente meg a repteret a Zóna taxi 2006-ban?

2015.07.24.

Ahogy ezt mi már akkor megírtuk! :-)

11 millió forinttal kente meg a repteret a Zóna taxi 2006-ban?

Elszámoltatás: Verest börtönnel fenyegetik – most megszólal

 

A Fővárosi Főügyészség öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt reptéri taxi pályázattal összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a Budapest Airport Zrt. sérelmére 2006–2010 között elkövetett csalás miatt. Az ügyészség a vádlottak nevét nem közölte – itt viszont kiderül, kik az érintettek. Sőt, a legismertebb szereplőt szóra is bírtuk!

Vádat emelt az ügyészség 5 személy ellen, akiket a 2006 és 2010 közötti időszakban csalással és vesztegetéssel gyanúsítottak meg, tájékoztatott pénteken a Fővárosi Főügyészség. Az okozott kár félmilliárd forint.

Az öt vádlott:

  1. A Budapest Airport volt jogi előadója
  2. A Budapest Airport volt jogi igazgatója
  3. A Zóna taxi “tényleges irányítója”
  4. Egy ügyvéd
  5. A “tényleges irányító” alkalmazottja

„A viteldíjak akár a felükre csökkenhetnek, garancia magasabb szolgáltatási színvonalra és újításokra”

 

- írta annak idején a ferihegyi reptér honlapja a taxipályázat lezárása után.

A vádiratból kiderül, a Zóna taxi vesztegetéssel nyert:

A reptér munkatársai  ”összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve” segítettek abban, hogy a tenderen a Zóna nyerjen, többek között tájékoztatták a többi versenyző pályázati anyagáról, belső megbeszélésekről, árakról a Zóna “tényleges irányítóját”.

A tendergyőzelem azonban nem volt elég a Zónának, a vádlottak “további készpénz ígérete ellenében vállalták”, hogy a taxitársaság “mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól.”

A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák, továbbá  éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

Mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.

A bűncselekmények alapján öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak a vádlottak, ha elítélik őket. Szabadlábon védekeznek.

A Zóna taxi 2011-ben megszűnt, vezetője, Veres István szerint azért, “mert láthatólag nem fog rendeződni rövid időn belül “a reptéri személyszállítási helyzet”. 2012-ben vették őrizetbe.

A reptéri taxihelyzet azóta sem teljesen rendeződött, a szólózó hiénák tértek vissza, akik számos attrocitásba keveredtek már az érkező utasokkal, bár a taxirendelet legfrissebb módosítása az elképezlések szerint ezt is rendezné.

 

Elszámoltatás: Verest börtönnel fenyegetik – most megszólal

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az I. rendű vádlott a vádbéli időszak egy részében jogi előadóként dolgozott a Budapest Airport (BA) Zrt.-nél. Ő nem más, mint Sziebert György, a BKV Zrt. későbbi jogi igazgatója.

A II. rendű vádlott Rényi-Vámos Krisztina, aki a ferihegyi társaság jogi igazgatója volt. A III. rendű vádlott az ügyben szereplő taxitársaság, a Zóna-Service Zrt. tényleges irányítója, Veres István. Ő az egész büntetőeljárás legismertebb figurája, hiszen korábban a Citadellán lévő vendéglátóegységek üzemeltetőjeként már meg-megmutatkozott a nyilvánosság előtt. A IV. rendű vádlott a bűncselekményekben közreműködő ügyvéd, aki a Heti Válasz korábbi információja szerint Rényi-Vámos élettársa is volt, az V. rendű vádlott pedig a Zóna Taxi egyik alkalmazottja.

A vádirat szerint a BA Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. Veres István már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxiszolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vállalkozó a pályázaton mindenképpen nyerni akart.  Ennek érdekében a pályázat kiírása után – a fent említett ügyvéd közreműködésével – megállapodott Szieberttel és Rényi-Vámossal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a BA Zrt. által kiírt pályázatot a Zóna Taxi nyerje el.

A vád szerint a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert és Rényi-Vámos további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a BA Zrt. gazdasági érdekeivel szemben Veresnek segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a BA hátrányára módosítsák. A csalással a vádlottak az ügyészség szerint összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a BA Zrt.-nek. A vád tárgyává tett bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – amely vádlottaknál a bűnhalmazat megállapítható – öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak szabadlábon védekeznek – áll az Ibolya Tibor fővárosi főügyész által jegyzett közleményben.

A Válasz.hu a vádirat benyújtásának hírével megkereste Veres Istvánt, aki mélységes megdöbbenésének adott hangot, hogy az ügyészség először nem őket, az érintetteket, hanem a nyilvánosságot tájékoztatta a vádemelésről. Mint mondta, az ügyben folytatott pótnyomozás során tett indítványaikat még el sem bírálták, ezért számára érthetetlen a vádhatóság eljárása. Hozzátette: a nyomozás egyébként egy magánszemély feljelentése alapján indult, a repteret működtető gazdasági társaság pedig egyszer sem jelezte, hogy sértett lenne, azt meg pláne nem, hogy bármilyen kár érte volna. Mi több – folytatta Veres –, 2013-ig az elmaradt haszon nem volt csalási tényállás, ennek ellenére a vádat most részben erre alapozzák. Az üzletember azt is leszögezte lapunknak, hogy mindez csak saját gyorsreakciója a történtekre, részletes álláspontját a jogi képviselőivel közösen alakítja majd ki, és – ahogy eddig is – mindenben együtt kíván működni a hatóságokkal.