Voksolási egyszeregy: az első kör és amit tudni kell

2006.04.08.

Az első fordulóban az urna elé járulók két szavazócédulát kapnak
Nyolcmillió-hetvenhatezer szavazásra jogosult adhatja le voksát holnap az országgyűlési választások első fordulójában. Röviden összefoglaltuk, hol és hogyan.

Szavazni vasárnap reggel 6-tól este 19 óráig a lakóhely szerint kijelölt, az Országos Választási Iroda februárban kiküldött értesítőjében szereplő szavazókörben lehet. A voksok leadásához az értesítőt nem, csak a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmányaik egyikét (személyi igazolványt, útlevelet és/vagy lakcímkártyát) kötelező magukkal vinniük a választóknak, ezek hiányában ugyanis nem szavazhatnak.

A szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő településen tartózkodó választónak a jegyző által

 Akkor érvényes, ha...

Érvényes első forduló esetén már holnap estére eldőlhet, hány párt érte el a parlamenti bejutáshoz kellő ötszázalékos küszöböt.

A választás akkor érvényes, ha a szavazók több mint a fele minden megyében és Budapesten is részt vett a voksolásban. A listás helyek mellett egyéni mandátumok sorsa is eldőlhet.

Azokban a körzetekben, ahol a választók több mint 50 százaléka voksolt és az érvényes szavazatok több mint felét egy jelölt kapja, az érintett már biztos lehet képviselői helyében.

Ha 50 százaléknál kevesebben mennek el, illetve ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a leadott voksok több mint felét, a körzetben április 23-án második fordulót kell tartani. Az MTV, a Kossuth rádió és a kereskedelmi tévék hírműsoraiban ma Sólyom László köztársasági elnök is választási részvételre buzdítja a szavazásra jogosultakat.

kiadott, Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz elnevezésű nyomtatványt is magával kell vinnie. A beteg vagy mozgásukban akadályozott választók a voksolás napán mozgóurnát kérhetnek a szavazatszámláló bizottságtól.

A szavazóhelyiségbe beérkező választó személyazonossága igazolása után a jelenlétében lepecsételt szavazólappal vonulhat be a fülkébe. Az olvasni nem tudók vagy akiket testi fogyatékosság (gyengénlátás) akadályoz a voksolásban, igénybe vehetik más választó – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét.

Az első fordulóban az urna elé járulók két szavazócédulát kapnak; az egyiken a területi listán (a megyében vagy a fővárosban) induló pártokra, a másikon az adott választókerületben induló jelöltekre voksolhatnak.
Érvényesen szavazni a választott jelölthöz, illetve listához tartozó körbe írt + vagy x jelöléssel lehet. Elrontott szavazólap helyett a választó egy alkalommal kérhet másikat. A leadott voks automatikusan érvénytelennek számít, ha a szavazólap nincs lepecsételve, vagy ha egy jelölt, illetve lista helyett többet jelöltek be rajta.

A voks érvényességét – ha egyéb feltételeknek megfelel – nem befolyásolják a szavazólapra írt megjegyzések, illetve ha a jelölt nevét kihúzták, vagy egy nevet hozzáírtak. A borítékba tett lapot a szavazatszámláló bizottság előtt kell az urnába helyezni.

A voksolás 19 óráig tart; ezután már csak azok adhatják le a szavazataikat, akik a záráskor már a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodtak.

Zárás után a szavazatszámláló bizottság legalább kétszeri számolás után összesíti a szavazókör voksait, beleértve a körzetbe időközben megérkezett külképviseleteken leadott szavazatokat is, majd az eredményt jegyzőkönyvben rögzíti. A szavazóköri eredményeket az országos választási központban összesítik, az így kapott adatok azonban még csak tájékoztató jellegűek, az első forduló eredménye csak a jogorvoslati határidők lejárta után válik véglegessé.

Joó Hajnalka