Áramot vezettek egy internetfüggő kisfiúba

2007.01.25.

Drasztikus
Világszerte hatalmas botrányt kavart az a felvétel, melyet AP hírügynökség hozott nyilvánosságra: a képsoron egy 12 éves kisfiú látható, testén drótokkal, karjában infúzióval fekszik a kórházi ágyon. Elektrosokkal kezelik, mert internetfüggő.


A helyszín: Peking, katonai kórház.

A fehér, klinikai tisztaság szagú kórteremben kistini fiúk és lányok ülnek a fehér vasszékeken, körben. Zavartan, nyugtalanul pillantanak egymásra. "12 éves vagyok"- kezdi egyikük a bemutatkozást - "és szeretek gépezni. Ennyi az egész."

A szülők, az orvosok és a kórházi programot támogató politikusok szerint persze nem ilyen egyszerű a helyzet. Ezek a fiatalok azért vannak itt, mert környezetük szerint krónikus internetfüggők, és segítségre szorulnak.

Az internetfüggőséget a világ egyre több országában tekintik komoly következményekkel járó szenvedélybetegségnek, a leginkább fenyegetett országok listáját pedig Kína vezeti.

"Ezek a gyerekek éjszaka gépeztek, nappal az iskolából is megszökdöstek, hogy minden nap netkávézókba járjanak és on-line játsszanak. Most remeg a kezük, alvási zavaraik vannak, depressziósak és nehezen tudnak kommunikálni, gyakran agresszívek a környeztetükkel, ezek az elvonás tünetei"- meséli a főorvos.

Kína pedig nem ódzkodik a fiatalság "függőségmentesítése" érdekében a legdrasztikusabb eszközök bevetésétől sem. Világszerte hatalmas botrányt kavart az a felvétel, melyet az AP hírügynökség hozott nyilvánosságra: a képsoron egy 12 éves kisfiú látható, testén drótokkal, karjában infúzióval fekszik a kórházi ágyon. Elektrosokkal kezelik, mert internetfüggő.

A kutatólaboratórium igazgatója, Tao Ran elmondta: eddig több mint 300 embert sikerült megszabadítani a klinikán szenvedélybetegségétől, ez alapján hiszi, hogy ő és a kollégái jó úton járnak.

A módszernek persze akad ellenzője is, nem kevés. Az elektrosokk számos országban kockázatossága és brutalitása miatt tiltott kezelési mód. A lehetséges következmények közt súlyos memóriazavar, rohamok, remegés, tájékozódási zavar és agykárosodás is szerepel. S hogy egy fejlődőben lévő, 12 éves fiú szervezetére miként hat, abba belegondolni is rossz.

Az állam mindenesetre a klinika mellett áll. Az ottani közvélemény pedig megoszlik: egyik felük megengedhetetlenül brutálisnak tartja a módszert, másokat azok a megdöbbentő, tragikus esetek állítanak a kezelés oldalára, melyektől az utóbbi időben hangos a helyi média: kisfiú, aki kiugrott az emeletről, csak hogy együtt lehessen a halálban virtuális barátaival vagy az a 41 éves férfi, aki meggyilkolta egyik barátját, mert az az ő engedélye nélkül eladott egy kardot közös on-line szerepjátékukban.
Akárhogyis, a kilátások nem túl kedvezők. A szakértők úgy vélik, a kínai internetfüggők száma már most is olyan 2 - 2,5 millió között mozog, s innen csak felfelé vezet az út.

Forrás