A Greenpeace megszállta a Lánchidat

2007.03.01.

NÉPSZABADSÁG Online
Greenpeace aktivisták "klímariadót" tartottak ma 10 órától a Lánchídon. Egy 120 négyzetméteres transzparenst feszítettek ki a Duna felett a következő felirattal: Klímariadó: Zöld Energiát! Persányi Miklós kilátogatott a Lánchídhoz, és ott úgy nyilatkozott: a miniszterelnök nem döntött még arról, hogy a megújuló energiaforrások 20 százalékos arányára kötelezettséget vállaljon-e az ország.

Végetért a Greenapecae akciója, a Lánchídon délután kettő előtt megindult a forgalom; az akcióban résztvevő környezetvédelmi aktivistákat a rendőrök rabszállító autókban vitték el.

A Greenpeace egy Duna fölé kifeszített, óriási transzparenssel kezdett be nem jelentett akcióba a Lánchídon délelőtt a klímaváltozás megfékezése jegyében; a rendőrség nem sokkal 11 óra után mindkét oldalról lezárta a hidat. A hídon rekedt autókat, buszokat leterelték a budai és pesti oldal felé.

A Lánchíd mellett a környezetvédők figyelemfelkeltés céljából időnként egy légvédelmi szirénát is beindítottak a budai rakparton egy furgonból.

Több darus tűzoltóautó is a hídra érkezett, akik a rendőrök segítségével sem tudtak mit kezdeni a hídról leereszkedett, illetve a korlátokhoz láncolt környezetvédőkkel. A rendőrség első intézkedésként a sajtó munkatársait leküldte a hídról.

A Greenpeace transzparensét a rendőrök délután fél kettő körül eltávolították a hídról, ezt követően az aktivisták is - maguktól - felmásztak a még mindig lezárt Lánchídra.

A nemzetközi szervezet a közelgő márciusi EU Energia Csúcstalálkozóra hívja fel a figyelmet és azt szeretné elérni, hogy a magyar kormány hozza nyilvánosságra, milyen álláspontot képvisel majd a március 8-9-i uniós csúcstalálkozón, ahol az EU klímapolitikájáról döntenek. Mint a zöldszervezet közleményében állítja, még nem ismert, hogyan szavaz a magyar miniszterelnök a márciusi EU-csúcson.

„Itt az ideje, hogy a felelős minisztériumok ne csak a szónoklatok szintjén vegyék komolyan a klímavédelmet!”- mondta Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse. „Nézzünk körül! Olvadnak a gleccserek, melegszik az idő, ideje lenne, hogy a magyar gazdaság vezetői is felriadjanak: a klímaváltozás nem a kapuk előtt van, ahogy azt gondolják, hanem már rég bent van a kertekben, lakásokban.”

Persányi Miklós szerint győztek a jók a kormányban

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter ma sajtótájékoztatón közölte, hogy a miniszterelnök támogatni fogja az Európai Bizottság klímavédelmi előterjesztését. Persányi szerint a kormányon belül az elmúlt hetekben volt vita arról, hogy Magyarország támogassa-e a bizottsági javaslatot, de végül a környezetvédelmi szempontból progresszív álláspont került ki győztesen.

Az EB javaslata szerint az EU-nak 2020-ig 20 százalékkal kötelező mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az indítvány szerint ha a világ nagy országai hasonló vállalásokat tesznek, akkor az EU hajlandó 30 százalékra emelni vállalását.

Hazánkban várhatóan a globális átlagnál gyorsabban megy majd végbe a felmelegedés, már csak ezért is szükséges, hogy a magyar kormány is a klímaváltozás lassítását a lehető leghatékonyabban elősegítő, a fenntartható fejlődést szolgáló, EU-s célkitűzéseket támogassa – érvel a Greenpeace.

Persányi Miklós délután fél egy körül kilátogatott a Lánchídhoz, és ott úgy nyilatkozott: a miniszterelnök valóban nem döntött még arról, hogy a megújuló energiaforrások 20 százalékos arányára kötelezettséget vállaljon-e az ország. Persányi Miklós utalt arra, hogy az ügyben jövő hétig még puhatolóznak más tagországok szándékával kapcsolatban.

Energiaforradalom

A Német Űrközpont Technológiai Termodinamikai Intézetének szakértői és más tudósok a Greenpeace és az EREC, az Európai Megújuló Energia Központ számára készített jelentése szerint a helyzet nem teljesen reménytelen, csak azonnal alternatív energiapolitikára kell váltani.

"Energiaforradalomra" van szükség, ami azt jelenti, hogy van mód fosszilis, szennyező és veszélyes energiaforrások helyett tiszta, környezetbarát energiaforrásokkal és energiahatékonysággal fedezni energiaszükségleteinket - állítja a nemzetközi zöldszervezet.


Eljárások

Összesen 21 ember ellen indít eljárást a rendőrség a csütörtöki Greenpeace-akció kapcsán; 14 aktivistának rendzavarás miatt, hétnek pedig a vízi közlekedés veszélyeztetésének bűntette miatt kell felelnie - tudatta csütörtök délután a BRFK.

(forrás: MTI, NOL)          VIDEO               Képgaléria: Klímariadó: zöld energiát!