Nem kell az euró a boltokban

2006.05.23.

Bár a törvény lehetővé teszi, mégsem fogadja el az eurót fizetőeszközként a hazai üzletek zöme
Eurócsatlakozásunk dátuma homályba vész, s ez meglátszik a hazai boltok fogadókészségén is: a legtöbb helyen ma még eltanácsolják az eurójával a kasszánál próbálkozó külföldit. Kivételek persze vannak, főként a turisták vonulási irányába eső üzletek és éttermek mutatnak érdeklődést az euró iránt.

Bár a törvény lehetővé teszi, mégsem fogadja el az eurót fizetőeszközként a hazai üzletek zöme. Az indokok között a könyvelési kényszert, az átváltással járó hercehurcát jelölték meg a lapunknak nyilatkozó üzletvezetők, hozzátéve, hogy minimális azon külföldi vásárlók száma, akik ne tudnák készpénz helyett bankkártyával rendezni a számlájukat.

A kereskedők szabadon dönthetnek, hogy eltanácsolják, vagy hagyják euróval fizetni a vásárlójukat. Némelyikük üzletpolitikai megfontolásból hirdeti is ezt a pluszszolgáltatást – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az euróforgalmat külön kell könyvelni, rögzített árfolyammal, de a pénztárgépben csak forintban szerepelhetnek az árak.

Az eurót elfogadó helyek szűk listáján ott találjuk a Salamander és a Fönícia cipőboltokat üzemeltető Salamander Hungaria Kft.-t. Száz vásárlójukból azonban csak egy fizet a közös európai valutával. A Nyugaton is népszerű Salamander márkát árusító boltokban jobb az arány, itt a bevétel két százaléka áll össze az euróbankókból. Az euróbevételek nyolcvan százaléka származik a West Endben működő két boltból. Az alternatív fizetés náluk nem jár többletkiadásokkal, nincs külön eurós és forintos pénztár, és csak bankjegyet fogadnak el. Az átváltás ötforintos pontossággal történik (a kurzustól függően 255, 260 vagy 265 forintot ér egy euró).

Persze az, hogy egy üzlet bevásárlóközpontban van, még nem garancia az euró automatikus elfogadására. A Média Markt kasszáinál például csak forintban számolnak a pénztárosok – mondta lapunknak Szánthó Balázs, a műszaki áruházlánc menedzsere. A magyarázat: nincs rá számottevő igény, a vásárlók ugyanis vagy forintban, vagy bankkártyával fizetnek.

A hiper- és szupermarketek vegyes képet mutatnak. Az Auchan például eurómentes övezetnek számít. "Minden áruház butiksorán működik pénzváltó, ráadásul több euró alapú bankkártyát is elfogadunk" – indokolta a tartózkodó magatartást Gillemot Katalin, a cég szóvivője. Ugyanez a helyzet a Tescókban is: itt sincs kifejezett igény az eurós fizetésre, hiszen valamennyi hipermarketükben van pénzváltóhely. "Ugyanakkor a Tesco minden benzinkútjánál elfogadják az eurót" – mondta Danks Emese, a Tesco kommunikációs munkatársa.

Ellenpontként ott találjuk a Spart, ahol szemrebbenés nélkül elfogadják az eurót, méghozzá a pénztáraknál kifüggesztett napi árfolyamon.
A közlekedésben sem általános az euróelfogadás. A MÁV pénztáraiban csak forintért lehet jegyet venni, tekintettel arra, hogy az utazóközönség döntő hányada magyar. Az állomásokon legfeljebb annyi segítséget kaphatnak a külföldiek, hogy a jegyárat átszámolják forintról euróra – ha kérik. A taxisok esetenként euróért is hajlandók elfuvarozni az utasokat, de a társaságok nem kedvelik, ha közös valuta keveredik a napi bevételbe. Ennek az az oka, hogy az átváltás kizárólag a sofőrre van bízva, nincs semmilyen fix árfolyam – mondta Sipek József, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Taxis Kollégiumának vezetője. Sokkal tisztább, ha a taxisok már a reptéren a pénzváltóhoz irányítják az utasokat, a társaságok is erre kérik sofőrjeiket.

S ha már a reptérnél tartunk: a fogadóépületben elsőként még pozitív élmény érheti a turistákat. Ha tudatni akarják az otthoniakkal, hogy megérkeztek, bátran bedobálhatják euróérméiket a nyilvános telefonkészülékekbe. Kapnak vonalat.

F. Szabó Emese