Itt a vakáció - sok veszély leselkedik a gyermekekre a nyári szünetben

2006.06.17.

Vigyázzunk rájuk!
Véget ért az iskolaidő, hivatalosan is elkezdődött a vakáció. Ebben az időszakban a legmagasabb a fiatalokat és gyermekeket ért balesetek száma, mivel kikerülnek a gyermekek a napi rutinná vált közlekedési forgatagból, szabadabbnak érzik magukat, ezáltal felelőtlenebbül közlekednek.

Gyakran nem a megszokott környezetben róják az utakat. Nyaralások, kirándulások alkalmával jelentősen megváltozott közlekedési szituációkba kerülnek. Ráadásul lazul a szoros szülői és pedagógusi kontroll is, hiszen a szülők többsége napközben nincs otthon, illetve nem megy el a táborba, vagy a nagyihoz a gyerekkel. Sőt, ilyenkor többet és többen közlekednek kerékpárral, s még a görkorcsolya, gördeszka és a roller is előkerül.

Fontos, hogy a szülők ilyenkor is mindig tudjanakk a gyermekek mozgásáról, és ellássák őket a megfelelő tanácsokkal is. Segítsünk nekik a biztonságosabb útvonalak megválasztásában, a sportolásra alkalmas helyek felfedezésében, és követeljük meg tőlük a különféle védőfelszerelések használatát, mint kerékpáros fejvédő, könyök és térdvédő a görkorcsolyához. Ne feledjük el a vízisportok-, és a strandolás veszélyeire is felhívni a figyelmet!

A legtöbb tragédia azért következik be, mert a gyermek a szabályokat nem kellően betartva közlekedik, figyelmét a játék, a társak kötik le, gyalogosan vagy kerékpárral hirtelen manővereket, mozdulatokat tesz. A nyári szünet, a jó idő, a haverok csábítják a fiatalokat, hogy "elkössék" a szülők kocsiját! Ne hagyjuk szem előtt még a pótkulcsot sem!

Bizonyosodjunk meg arról, hogy bátran kiengedhetjük-e gyermekeinket az útra? Ismerik-e a legfontosabb szabályokat, amin akár az életük múlhat? Mi felnőttek is meg tudjuk előzni csemetéink baleseteit, tragédiáit. Akik autóval kelnek útra, ne felejtsék el használni a gyermeküléseket, illetve minden alkalommal bekötni a biztonsági öveket. Ezzel is megelőzhetők a súlyos sérülések, vagy az esetleges tragédiák.

Faggassuk ki a gyermeket, hogy a napot kikkel és hol kívánja eltölteni. Ha esetleg olyan helyre kíván menni, ami távol van, és számára kevésbé ismert, csakis felnőtt vagy nagykorú felügyeletével engedjük el.

A legfontosabb intelmek a gyermekek részére:
- Gyalogosként a járdán, ahol az nincs, szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben kell közlekedni!

- Szürkületben, sötétben viseljenek világos ruhát, illetve jól látható helyen a ruházaton fényvisszaverő anyagot!

- Ne lépjen le hirtelen, meglepetésszerűen az úttestre, mielőtt lelépne, mindig nézzen gondosan körül.

- Kerékpárral kerékpárúton vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon, ahol ilyen nincs a leállósávon vagy ahol ez sincs, szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.

A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méteres távolságról látható helyzetjelző lámpával kell kivilágítani.

A nyári szünet másik nagy veszélyforrását a szabadvizek, (folyók, tavak) strandok rejtik magukban. A rendőrség ezért külön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy csak az arra kijelölt helyen, strandokon fürödjenek.

Felhevült testtel, teli gyomorral, alkoholos állapotban vízbe menni életveszélyes! Különösen veszélyesek a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és a hőfok-különbség miatt. Gyermeket felügyelet nélkül ne hagyjunk a vízparton! Az intelmek, az olykor soknak tűnő tiltás és korlátozás a biztonságot, az egészséget szolgálja, míg egy meggondolatlan cselekedet tragédiába is torkolhat.

Forrás: Ma.hu