Rászáll a NAV az Uber-sofőrökre

2014.12.13.

Az adóhivatal ellenőrizni kezdi a közösségi utazásmegosztó szolgáltatókat. A NAV 200 ezer forintos bírsággal sújthatja a vállalkozói engedély nélkül fuvarozókat. 
Egy kiskapu azért maradt: ha az utas benzinpénzt fizet.

Mivel a NAV „folyamatosan figyelemmel kíséri a piac változásait”, az újdonságnak számító közösségi taxizás és az úgynevezett utazásmegosztó szolgáltatás ellenőrzése is napirendre került - közölte az adóhatóság a VS megkeresésére.

A Google fejlesztői portfóliójához tartozó, világszerte a taxispiacok rovására terjeszkedő Uber egy hónapja jelent meg Budapesten, követve az ugyanilyen elv szerint már működő Wundercart. A fuvarokat magánszemélyek végzik, taxisengedély nélkül, privát autóikkal, okostelefonos online fuvarközvetítő rendszerrel. Az Uber nem tekinti magát taxiszolgáltatónak, hanem „közösségi utazásmegosztónak, amely új alternatívát kínál a városi autós közlekedésben a járművek kihasználtságának növelésével”.

Az Uberhez csatlakozásnak az nem feltétele, hogy vállalkozói engedéllyel rendelkezzen a jelentkező. Amit kérnek: a fuvarosnak 21 évesnél idősebbnek kell lennie, legfeljebb 10 éves saját autóval, érvényes jogosítvánnyal és biztosítással kell rendelkeznie. A fuvardíjat online kell fizetni, számla vagy bizonylat nem cserél gazdát az autóban.

A NAV-ellenőrzéseknek az ad alapot, hogy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény értelmében Magyarországon természetes személy üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet. Az adózás rendjéről szóló törvény pedig úgy rendelkezik, hogy adóköteles tevékenység csak adószám birtokában folytatható.

"Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki saját autójával bejelentés nélkül, bevételei eltitkolásával üzletszerű tevékenységet folytat, a törvényben meghatározott szigorú szankciókra számíthat. Egy magánszemély 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha adószám nélkül végez adószámhoz kötött, illetve adóköteles tevékenységet. Ugyanilyen összegű mulasztási bírság szabható ki a bejelentési, bevallási, könyvvezetési, bizonylatkiállítási kötelezettség elmulasztásáért" – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

 


 

 

Az Uber a fővárosi taxirendeletben előírt hatósági áraknál jóval alacsonyabb árakkal próbál piacot szerezni, erről mi magunk is meggyőződtünk egy próbaúton. Kollégánk nem kapott nyugtát, az Uber a fuvar teljesítéséről szóló értesítést küldött, amely a megtett távolságot, a fuvar idejét és díját tartalmazza.


Az ellenőrzés lehetséges módja a próbavásárlás, amikor a revizorpáros utasként veszi igénybe a közösségi taxit. A mulasztási bírságon túl a NAV elrendelheti a sofőr bevallásainak utólagos vizsgálatát. Az eltitkolt bevételhez kapcsolódóan adóbírságot és késedelmi pótlékot szabhat ki.

Benzinzpénz kérhető

 

A közösségi utazásmegosztásnak egy módja van, amikor nem kell tartani a bírságtól, a már évtizedek óta működő telekocsi, amikor az utas beszáll az üzemanyag árába, és nem a fuvarért fizet.


Amennyiben az utasok csupán a benzin árához járulnak hozzá, és a sofőr nem ér el nyereséget, illetve nem is törekszik nyereségszerzésre, akkor bejelentkezési, illetve adófizetési kötelezettsége nincs.

 

Tiltások két kontinensről

 
Spanyolországban a héten egy bíróság betiltotta a taxitársaságok rémeként emlegetett Ubert. Mivel Uber-sofőr bárki lehet, aki letölti a megfelelő applikációt a telefonjára, ezért a spanyol ítélőtestület szerint nagy a veszélye annak, hogy a képzetlen sofőrök problémát okoznak. Az indoklás másik része arra vonatkozik, hogy ez a taxitársaságok számára nem egy fair versenyhelyzet, mivel az Uber árait megközelíteni sem tudják.
 
Delhiben szintén betiltották az Ubert, miután az egyik sofőrjük megerőszakolt egy utast.