TAXIS BLOKÁD 1990. Október 28 Vasárnap

2005.10.28.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
1 óra 15 perc. Az országban a helyzet változatlan. Úttorlaszok mindenfelé, sőt, Székesfehérvár körül egyre szorosabb a gyűrű. Szegeden már-már polgárhá­borús állapotok uralkodnak: török, jugoszláv, bolgár, lengyel kamionsofőrök ga­rázdálkodnak gázspray-vel, pisztollyal és Molotov-koktéllal felszerelkezve.

3 óra. A taxis-válságstáb a torlaszok megnyitására szólít fel. Hajnali négy
kor a fővárosi hidakon - az Árpád és a Margit híd kivételével - egy-egy sávon megindul a forgalom. Az Alkotás utca, Nagyenyed utca kereszteződésénél a tor­lasz szerepét rövid időre egy hajléktalan veszi át. A síneken fekve halált meg­vető bátorsággal kijelenti: addig nem mozdul, amíg nem emelik fel a nyugdíját.

8 óra 20 perc. A Kossuth téren néhány taxi körül gyülekeznek az emberek. Idősebb asszony kezében tábla hirdeti, hordozója nem csőcselék és nem is ter­rorista, de ennyi pénzből éljen még az Antall József. Az Ifjúsági Demokrata Fó­rum hetven körüli aktivistái nejlonszatyorból röplapokat osztogatnak. „Ne hagy­játok, hogy az ország felelőtlen, agresszív erők kezébe kerüljön!"

12 óra. Déli Krónika: „...Győrben elhagyott autók akadályozzák a forgal­mat. A vámosszabadi határátkelő megközelíthetetlensége miatt Komáromnál óriási a zsúfoltság... Dunaújvárosban és Kisvárdán egyre feszültebb a helyzet a mind szorosabb blokád miatt... A taxisok a helyükön vannak!" A taxisok a he­lyükön vannak! A taxisok a helyükön vannak...-S. O. S. Magyarország!

15 óra 03 perc. A Szabadság hídon baj van a taxis híradóláncban. Már órák óta zavarják hírforgalmazásukat, többek között álhírekkel. (Vajon kik?) A taxis véd- és dacszövetség jelszava ezért: közép l-es, a budai toronyból...

16 óra 05 perc. Hangzavar a Szabadság téren. Sok száz torok visszhangoz­za: „Hazudtatok eleget! Nemzeti tévét!" Kisvártatva ugyanők: „Antall marad!" Ki tud itt eligazodni? Később egy telefon Kecsekemétről: „Hajnalban, amikor a kamionosok fel akarták oldani a blokádot, bátor és részeg (ok-okozati össze­függés a két dolog között elképzelhető) civilek a járműszerelvények elé vetik ma­sukat. A helyzet magaslatán álló, a helyszínt biztosító rendörök az ellenállást nem tanúsító embereket elcibálják a kerekek elöl. Csak csöppnyi a malőr; köz­ben többször lesújt a gumibot. A rendörök később maguk is elismerik, ezt nem kellett volna."

18 óra 40 perc. A tüntetők élén haladó rendőrségi Ladában ülő Lezsák Sándor felszólítja híveit, hogy ne vonuljanak ismét a Kossuth térre, hanem ma­radjanak a Munkaügyi Minisztérium előtt, a Roosevelt téren. Üdvrivalgás, ..Ákos, tarts ki! Jövünk!"

19 óra 15 perc. Az Akadémia épületének sarkán maroknyi tömeg kezd el­lentüntetésbe. „Bukott kormány mondjon le!" Óriási hangzavar, a két tábor köl­csönösen egymást sértegeti. A rendfenntartó erők eszmélnek, és az utolsó pilla­natban élő sorfalat húznak a két tábor közé. Talán elmúlt az összecsapás veszé­lye... Kisvártatva felhangzik: „Horváth Balázs, Für Lajos, csináljatok rendet!"

20 óra 20 perc. A már több mint tízezresre duzzadt MDF-szimpatizáns tö­meg újra a Roosevelt térre vonul. Ott a taxis szimpatizánsokkal hol éleződő, hol csendesülő feszültségben, jelszavakat skandálnak. Végül a józan ész kerekedik felül, és a demonstrációt azzal fejezik be, hogy hétfőn este 6-kor a Parlament előtt ismét összegyűlnek.

20 óra 51 perc. Az érdekegyeztető tárgyalásokon közelednek az állás­pontok. A kormány javaslata, hogy a jelenlegi benzinárakat 12 forinttal csök­kentsék addig, amíg a Parlament nem dönt az üzemanyagárak teljes felszabadításáról. Rabár Ferenc ígéretet tesz, hogy semmiféle erőszakot nem kíván alkal­mazni a blokád résztvevőivel szemben, s nem kíván büntetni sem.

21 óra 55 perc. Az Érdekegyeztető Tanács elnöke ismerteti az egységok­mányt.

21 óra 56 perc. Aláírják az okmányt a kormány, a munkáltatók, a munka­vállalók. Telefon Kruppa Gábornak, aki elmondja, hogy ebben a pillanatban megkezdik a blokád felszámolását.

22 óra 34 perc. A taxishírközpont az egyezség hírül vétele után azonnal utasította a közlekedési csomópontokon várakozó taxisokat, fuvarozókat az út­akadályok teljes lebontására.

23 óra 05 perc. A megegyezés hírére szerte az országban megkezdik a blo­kád megszüntetését, valamennyi határátkelőhely is járhatóvá válik.

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók

Megjegyzés:
A dokumentumokat, Szakonyi Péter:
BLOKÁD Avagy kocsisor Kelettől Nyugatig c. könyvéből vettük.
Ezúton is köszönet neki, és munkatársainak a munkáért!