Az Uber átlépte Varga Mihály ingerküszöbét

2015.04.30.

A nemzetgazdasági miniszter ma utasította a minisztériumot és intézményeit, hogy az Uber működésével kapcsolatban tegyenek rendet a tisztességes taxivállalkozók védelmében. A taxisok hónapok óta ezt kérik.
Varga Mihály a facebookon jelentette be, hogy lépett a hollandiai bejegyzésű, magát közösségi utazásmegosztóként meghatározó Uber ellen, amely ősztől Budapesten is jelen van és érezteti hatását.
 
„A megfizethető, biztonságos, tiszta és pontos taxihoz minden utasnak joga van. Ha viszont olyan szereplő tűnik fel, aki nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, ezzel piaci előnyre tesz szert, ráadásul közterhet sem fizet, akkor lépni kell„ – indította bejegyzését a miniszter.
 
Az Uberről megállapította, úgy végez taxicégként Magyarországon szolgáltatást, hogy érdemi adót fizetne. „Sofőrjei a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének.
 

A helyzet így nem maradhat. Ma arra adtam utasítást, hogy a gazdasági minisztérium és intézményei indítsanak vizsgálatot és tegyenek lépéseket a piaci állapotok rendezésére, valamennyi tisztességes vállalkozó és biztonságosan közlekedni akaró utas érdekében.

– zárta posztját a pénzügyminiszter.
 
A fővárosi taxisok bő egy hónapja tiltakoztak az Uber ellen egy éjszakai forgalomlassító felvonulással. Az Uber nem tekinti magára vonatkozónak a fővárosi taxirendelet előírásait sem, mivel nem fuvarszervezőként definiálja magát, sofőrjei pedig nem az alkalmazottjai.