Október 26 Péntek NÉPSZABADSÁG

2005.10.26.

NÉPSZABADSÁG

Átlagosan 65 százalékkal drágult a benzin!

Az üzemanyagok ára október 26-án 0 órától drágul.

...Miután a fogyasztói árnak csak kis része a termelői ár, az IKM szóvivője a fogyasztói ár egyéb tételeit is ismertette, így a kereskedelmi árrés átlagosan 4,5 százalék. Az árba bekalkulált útalap a korábbi tonnánkénti 4300 forintról 8220 forintra nőtt, kivétel az ólommentes benzin, ahol ez az összeg 5700 forint, a gázolajnál pedig 1700. További tétel még a fogyasztói adó, ami a termelői árhoz viszonyítva átlagosan 200 százalékos.
Az újságírók kérdéseire válaszolva a szóvivő egyebek között elmondta, hogy a BKV és MÁV számára egyelőre a költségvetés megtéríti a költségnövekedést. Elmondta azt is, hog azért ilyen kevés az idő a bejelentés és a magasabb arak bevezetése között, mert a már így is megindult felvásárlás lehetetlen hely­zetet teremthetett volna. A magyar autópark összes űrtartalma 60 millió liter, benzinkészleteink viszont csak 20 millió litert tesznek ki.
Amint azt Ligeti Pál, az energiaellátási főosztály vezetője elmondta, a Szovjet olajszállítások csökkenése miatt az idén már két alkalommal vásároltunk konvertibilis devizáért 240 ezer tonnát, a nyáron pedig 453 ezer tonnát. Az ezen felül vásárolt 450 ezer tonna olaj első része most érkezett meg Százhalombattá­ra. De ez a mennyiség sem elegendő a zavartalan ellátáshoz.
A Szovjetunió olajtermelése ugyanis egyre mérséklődik - a különféle for­rások eltérő mértéket jósolnak. A szakértők szerint ez a csökkenés az elmúlt há­rom évben mintegy 10 százalék körüli volt. Mindez belső ellátási hiányokkal és az export csökkenésével járt. Így a Magyarországnak eredetileg-ígért csaknem 6.5 millió tonnával szemben a szovjet szállítások az év végéig feltehetőleg az 5 millió tonnát sem érik el. Biztosat senki sem tud, mert nincsenek hiteles infor­mációk a szovjet szállítási szándékokról. Szóbeli tájékoztatás alapján arra szá­míthatunk, hogy az ígért mennyiségnek 72 százalékát kívánják szállítani, ami azt jelenti, hogy a negyedik negyedévben az egymillió tonnát alig meghaladó meny-nyiség érkezik Magyarországra.
Összességében tehát a kieső szovjet olaj pótlására a negyedik negyedévben még további 450 ezer tonna olaj megvásárlására lenne szükség. További 150 ezer tonnára pedig azért, mert a készletek nagyon alacsonyak, s amellett egye­lőre nincsenek információk, yrról sem. hogy a szovjet partner a jövő év első negyedében mennyi olajat szállít Magyarországra.
A szakértők tehát ezt javasolják a gazdasági kabinetnek, de a döntést befo­lyásolja az olajszámla várható nagysága. Ha az egy héttel ezelőtti, barrelenkénti 42 dolláros áron számolunk, azaz tonnánként 300 dollárral, akkor legalább 180 millió dollárt fizethetünk az olajért. A mostani 29 dolláros árakon a végösszeg 140 millió lenne.


A taxisok gyorsan reagáltak

Csütörtökön az esti órákban magántaxisok százai gyűltek össze Budapes­ten a Hősök terén, hogy a néhány órával azelőtt bejelentett benzináremelés ellen tiltakozzanak. A hosszú gépkocsisor ezután a Kossuth Lajos térre, a Parlament elé hajtott.
Siklós Csaba közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a Parlament épü­letéből kiment a tüntetőkhöz, és meghallgatta követeléseiket.
A taxisok alkalmi szóvivője, Horváth Pál kifejtette: a benzinár emelésének ez a mértéke - úgy érzik - megélhetésüket fenyegeti immár, ezért arra kérik a kormányt, hogy von­ja vissza az intézkedést. Siklós Csaba azzal válaszolt, hogy erre nincs mód, hi­szen a kormány kényszerhelyzetben van, nincsenek olyan tartalékai, amelyekkel a szovjet szállítások kiesése miatt dollárért importálni szükséges nyersolaj árát fedezni tudná. Hozzátette: az áremelés egyik célja volt az is, hogy üzemanyag­takarékosságra késztessék az autósokat. Siklós Csaba egyúttal ígéretet tett arra is, hogy a pénteki rendkívüli kormányülést követó'en délután három óráig választ adnak a taxisok követeléseire.
A meglehetősen ingerült és indulatos taxisok ezt követően lezárták a fővá­ros összes hídját, s így lehetetlenné tették a Pest és Buda közötti átkelést, hosszú időre megbénítva Budapest közlekedését a Duna-hidak környékén.
Megyei tu­dósítónk jelentése szerint a debreceni taxisok ugyancsak tiltakoztak késő este.

 

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók