SZDSZ: A Kormány voltaképpen politikailag megbukott

2006.10.17.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
AZ SZDSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA:
1990.okt.27

A kormány voltaképpen politikailag megbukott

 

(MTI) A kormány sem a gazdasági válsággal, sem a társadalom elégedet­lenségével nem tud mit kezdeni - jelentette ki Kis János, a szabad demokraták elnöke azon a péntek délutáni sajtótájékoztatón, amelyet a benzináremelés és a demonstrációk következtében kialakult helyzet értékelésére hívtak össze az SZDSZ székházában.
Kis János - hangoztatva a kormány súlyos felelősségét - kifejtette: Ma­gyarországnak esélye volt rá. hogy az átmenetet kisebb megrázkódtatással élje át, mint a szomszédos volt szocialista országok. Ehhez azonban - s ezt mulasz­totta el a kormány - nyíltan fel kellett volna tárni a gazdaság helyzetét és mi­előbb konkrét cselekvési programmal előállni. Az SZDSZ vezető politikusa sze­rint az Antall-kormány halogatta a gazdasági intézkedéseket, s voltaképpen hónapokon át nem tett semmit a szerkezetváltás terén.
A pénteki nap eseményeit értékelve Kis János leszögezte: a történtek vilá­gosan bizonyították, hogy a kormánynak egyáltalán nincs kapcsolata a társada­lommal, s nem érzékeli az ország hangulatát. Ráadásul elkövette ezt a nagy hi­bát, hogy a demonstrációkra első reakcióként erőszakkal fenyegetőzött. Mindeb­ből a szabad demokraták elnöke azt a következtetést vonta le: a gazdasági kabinet nem alkalmas az ország további vezetésére. Hozzátette: a kialakult hely­zetben az lenne kívánatos, hogy a kormánytagok keressék annak a módját, mi­ként tudnák leggyorsabban átalakítani a kabinetet. Erre azonban reális esélyt maga Kis János sem látott, mert - mint mondotta - a kormányban nem tudatosul, hogy voltaképpen politikailag már megbukott, megpróbálja tovább vinni az ügyeket, az eddigi módon.
Kis János kifejtette: amikor egy ország Záhonytól Hegyeshalomig meg­mozdul, akkor nem lehet arra hivatkozni, hogy ezt hetvenkét órával előre be kel­lett volna jelenteni. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a helyzet tökéletes félreérté­sét jelzi az is, hogy a a kormány ismét egy törpe kisebbség, egy szűk réteg meg­mozdulásaként könyvelte el a: eseményeket.
A helyzet megoldását illetően Pető Iván úgy vélekedett: a kormány kezé­ben van a döntés lehetősége, de az egyértelmű, hogy a hétvégi napokra nem húz­ható el az intézkedés. A megoldásra két alternatívát jelölt meg: vagy az áremelési döntés visszavonása, vagy a kormány átalakítása, esetleg egy teljesen új kabinet felállítása.
A kormányátalakítást - főként a gazdasági posztokon - Kis János is sür­gette, hozzátéve: az erőszakkal fenyegetőző belügyminiszternek ugyancsak le kell vonnia a konzekvenciákat.

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók