Horváth Balázs: Nem függeszthetik fel az áremelést

2006.10.04.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
1990. okt. 27
Horváth Balázs belügyminiszter:

Nem függeszthetik fel az áremelést.

A péntek délutáni kormányülést megelőzően Horváth Balázs belügymi­niszter nyilatkoztatot adott a Magyar Távirati Irodának. a Magyar Rádiónak, a Magyar Televíziónak:

 

Honfitársaim! Nehéz pillanatban szólok Önökhoz, ebben a felzaklatott helyzetben kell megmagyarázni, hogy a kormány miért nem hozta előbb nyilvá­nosságra a benzinár-emelést, és miért ilyen nagyarányú az emelés.
A száraz tények a következők: a szovjet olajszállítások hónapok óta aka­doznak, benzin augusztus óta nem érkezett a Szovjetunióból. Az elmaradt olaj­szállítmányok, valamint az Öböl-válság következtében történt olajár-robbanás miatt a világpiaci árak lényegesen megemelkedtek. A korábbi 17-18 dollárról a kétszeresére emelkedett az olaj ára.
Az országnak normál fogyasztás mellett kö­rülbelül 9 napi olaj- és benzintartaléka van. Ez a jelenlegi helyzetben négy napra csökkent. Ha a fogyasztás növekszik, akkor még ennyi sem lesz, és könnyen előállhat az a helyzet, hogy az ország közlekedése megbénul, gazdasága össze­omlik. Kérjük, értsék meg: nem függeszthetjük fel az áremelésre vonatkozó dön­tésünket, mert nincs elegendő tartalékunk, és ez óhatatlanul katasztrófához ve­zetne.
Tudniuk kell azt is, hogy a szomszédos országok polgárai sokkal szigorúbb intézkedések sorozatát is elfogadták és elviselték. Csak türelemmel és az alkot­mányos úton juthat az ország előre, hiszen mindannyiunk közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy Magyarország a szabadság kivívása után a virágzó gazdaságot is megteremtse magának. Ha most egyik vagy másik foglalkozási csoport még oly súlyos gondjainak előtérbe helyezésével az egész ország műkö­dése megbénul - és megbénulhat -, ha most azok a széles rétegek is elveszítik türelmüket, amelyek eddig is vállukon viselték az átalakulás súlyos terheit, ak­kor alkotmányos rendszerünk, amelyet együtt teremtettünk, összeomolhat. Most valamennyien súlyos és döntő elhatározás előtt állunk: rend vagy káosz. Kérünk mindenkit, hogy a rend mellett döntsön, mert csak együttesen oldhatjuk meg kö­zös gondjainkat.
A belügyminiszter a kormánynyilatkozat ismertetését követően elmondta: a kormány nem számított arra, hogy ilyen ellenállásba ütközik. Folyamatosan konzultálnak Göncz Árpád köztársasági elnökkel a kialakult vészhelyzetről, és máris felállítottak három válságstábot. Ezek közül az egyik az érdekegyeztetés problémáit igyekszik megoldani a szakszervezetekkel közösen, vezetője Szabó Tamás munkaügyi államtitkár. A konfliktus globális megoldására a nemzetbiz­tonsági kabinet és a gazdasági tárca képviselőiből alakítottak válságstábot. Az energiagondok kezelésére pedig Bogár László NGKM-államtitkár vezetésével hoztak létre munkacsoportot.
A belügyminiszter hangsúlyozta: a kormány az áremeléssel senkit nem akar megnyomorítani, de az intézkedés elkerülhetetlenné vált. Horváth Balázs közölte: a kormány nem kíván erőszakhoz folyamodni, és a rendőrség munkatár­sait is felhívta, hogy tanúsítsanak toleranciát, ám igen nehéz ezt megvalósítani, mivel immár kirakatbetörésekre, vasúti sínek eltorlaszolására is sor került, és az ország légi közlekedését is a megbénulás fenyegeti. A miniszterelnök betegsége miatt a miniszterelnöki teendőket ellátó Horváth Balázs belügyminiszter szólt arról is, hogy rendszeresen tartja telefonon a kapcsolatot Antall Józseffel, akinek instrukciói alapján intézkedik.
Kérdésre válaszolva Horváth Balázs közölte: a kormány álláspontja válto­zatlan: az elkerülhetetlen áremelést nem vonják vissza, ám megvizsgálják, mit tehet a konfliktus megoldása érdekében a kormány, amennyiben hétfő délutánra a taxisok és fuvarozók képviselői reális elképzeléseket nyújtanak át. Szükséges azonban, hogy addig is felszabadítsák a lezárt utakat és hidakat, s így az ország­ban az élet normalizálódhassák - hangsúlyozta. A belügyminiszter közölte: a magyar-jugoszláv határon jugoszláv turisták sztrájkra fölhívó röplapokat adtak át a magyar hatóságoknak, amelyeknek aláírása ez volt: ”az Országház előtti tüntetők". Ez azt mutatja - mondta -, hogy legalábbis egyes helyeken szervezett politikai tüntetést igyekeznek szítani a minden bizonnyal spontán megmozdulá­sokból.


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók