Roham az osztrák taxiengedélyekért

2006.04.12.

Nehezedett a magyar részvétel nyugati szomszédunk fuvarozási piacán
Tegnap megkezdődött az üresjárati osztrák taxiengedélyek kiadása – mondta lapunknak Peredi Péter, a Fuvosz főtitkára. A magyar taxisok csak ezekkel mehetnek üresen Ausztriába fuvarért. Ezer engedélyt kértek, de egyelőre csak 299-et kaptak, ám abban bíznak, hogy az osztrák féllel sikerül megegyezni a továbbiakról is.

A személytaxizást az EU nem szabályozta, ezért erre a tevékenységre a nemzeti jogszabályozás érvényes. Így a csatlakozást követően sem változtak meg a magyar taxisok fuvarozási lehetőségei az erősen védett osztrák piacon. Ausztriában egy piacvédelmet is szolgáló törvény előírása teszi kötelezővé, hogy az oda utas nélkül érkező, és onnan előzetes megrendelés alapján Magyarországra szállítani szándékozó taxinak meg kell szereznie az osztrák szaktárca által kiadott üresjárati engedélyt. Peredi Péter elmondta, hogy ez így működött 1997 és 2003 között, de utána alig fogyott az engedély, a legutolsó 300-ból kilencet használtak fel. Két év után azonban ismét szigorodott a piacvédelem a magyar taxisok ausztriai jelenlétével szemben, sőt az engedély nélküli tevékenységet az utóbbi hetekben keményen büntették. Olyan esetek is előfordultak, hogy az eljárás befejezéséig a magyar személytaxit az osztrák hatóságok lefoglalták, jelentős kaució ellenében engedték csak meg a gépkocsi hazajövetelét.
Mindezek elkerülése érdekében a Fuvosz az első információk alapján megtette a szükséges kezdeményezéseket, és a magyar szakhatóság intézkedésére kölcsönösségi alapon az osztrák fél engedélykontingenst adott hazánknak. A Fuvosz az engedélyeket az érintett diszpécserszolgálatokhoz (Zalaegerszeg, Szombathely, Sopron, Mosonmagyaróvár, Győr, valamint néhány budapesti taxitársaság) telepíti, ahol a jogosultak a feltételek megléte esetén átvehetik. Az egyszer használatos ingyenes engedélyek igénybevételének feltétele a taxis vállalkozás és a taxi-gépkocsivezetés hazai engedélyezettségének dokumentáltsága.

 MK

VG.hu