Párbeszédek

2006.11.28.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
REGGELI KURÍR

1990.10.29
Bayer Zsolt 
Párbeszédek

 

Vasárnap délután két órakor az MDF utcára vitte az embereket - miután elítélte azokat a pártokat, „akik a nehéz helyzetet kihasználva" beleavatkoztak az eseményekbe.A Parlament előtti tér ismét két részre szakadt, középen rendőrkordon. Most a kormánypártiak vannak többen. Mindent beborítanak a zöld zászlócskák. A Parlament lépcsőjén valakik beszélnek, nem hallani őket. így a „frontvo­nalon" állók inkább egymással vannak elfoglalva.

Idős néni a taxisokkal szimpatizálók táborából: „Orbán Viktor, Orbán Vik­tor! Orbánt a kormányba!" Egy úr a kormánytáborból: „Vidd az ágyadba, te vén köcsög!" A taxistáborból hamar kiválik erre egy kórus: „K.. .a anyád, k.. .a anyád!"
Ezt megneszelvén a zöld zászlósok sem maradnak adósak: „Ez a ti szintetek! Büdös proli parasztok!" Taxistábor: „Te húszezret keresel, mi?" Zöld zászlósok: „Takarodjatok haza, hülye állatok!"...
És így tovább. Mint a Fradi szurkolók „legjava''... A lépcső tetején megje­lenik a kormány több tagja, köztük Horváth Balázs. Éljenzés ott - fütty itt. „Mi vagyunk a nép! Mi vagyunk a nép!" - harsán a kormánypárti kórus. „Akkor mi kik vagyunk?" -jön a kérdés. „Terroristák! Terroristák!" - üvöltik hátul álló MDF-esek.

Időközben a rádió bemondja, hogy kormánypárti tüntetés van, így a tömeg sok ezresre nő, és elindul a Munkaügyi Minisztérium elé, hogy támogatásáról biztosítsa a kormány tárgyaló delegációját. „Tarts ki Ákos! Tarts ki Ákos!" - zúg a biztatás, ami be is hallatszik a tárgyalóterembe. Azután az ott álló közvetítő­kocsiról az emberek eszébe jut a televízió is. „Nemzeti tévét! Nemzeti tévét!" -harsán a kórus, majd „Számolj Baló! Számolj Baló!"
Itt születik a döntés: előbb a televízió elé, majd a Margit hídon át az MDF székháza elé vonulnak.
A Tele­vízió előtt kap a fejére az egész sajtó, majd ismét a Kossuth tér az irány. A tö­meg azt skandálja, hogy „Európa! Európa!", amikor egy zöld sapkás a taxi­sokkal szimpatizáló egyik tüntetőhöz ugrik, és kitépi kezéből a transzparensét.
A mellettük álló fotóriporter megörökíti az eseményt, mire a zöld sapkás keze azonnal ütésre lendül. Eltorzult fejjel liheg. Tüntető társa mögé ér. Kezében egy tábla, rajta ez a felirat: SZDSZ - csak a két „s" betű a hajdani SS jelvényt min­tázza.
Az MDF tábor továbbhalad a Margit hídon át - Európába...


Bayer Zsolt

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


 


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu