Eldőlt az Uber sorsa az Európai Bíróságon

2017.05.11.

Lezárult a több éve tartó jogvita az Uberről az Európai Unió Bíróságán (EUB).

A bíróság kimondta, hogy az Uber közlekedési cég, így köteles betartani a nemzeti közlekedési szabályokat.

Tárgy: Az Uber szolgáltatásának jogi jellege a C-434/15. számú, Asociación Profesional Elite Taxi kontra Uber Systems Spain SL ügyben ismertetett főtanácsnoki indítvány alapján.

Az anyagot az NFM miniszterhelyettes kabinetjétől kaptuk.

Az Uber arra hivatkozott, hogy megilleti őt az uniós jogban a szolgáltatásnyújtás szabadságának az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások számára biztosított elve.

A bíróság szerint azonban az Uber nem pusztán közvetítő platform, amely összehozza az utasokat a taxisokkal, hanem olyan vegyes szolgáltatás, amelynek keretében vitathatatlanul a közlekedési szolgáltatás az elsődleges szolgáltatás, amely annak gazdasági értelmét adja.

Vagyis a cég elektronikus platformja – noha innovatív koncepció –, a közlekedés területére tartozik, így az Uber kötelezhető arra, hogy rendelkezzen a nemzeti jogban megkövetelt jogosítványokkal és engedélyekkel.

A konkrét pert barcelonai taxisok indították a spanyol Uber ellen 2014-ben. A spanyol bíróság jogértelmezéssel fordult az EUB-hoz, amely a fenti ítéletet hozta.

Ezzel alighanem eldőlt az Uber sorsa Európában. Ha taxizni akarnak, be kell tartaniuk a közlekedésre, személyszállításra vonatkozó nemzeti jogszabályokat.

Fórum: