Hozzászólások száma: 189
Ugrás a hírhez Oldalszám: 10
Témakörök > Hírek fórumai > ADÓ!!! Minden rendben a könyvelésedben? A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
törölt felh. 2018.06.01. 06:21:30 / Módosítva / # 348809
avatar

Visszavonták a visszavonást. A taxaméterekre vonatkozó rendeletet valamikor a tavalyi év végén június elsejei hatállyal visszavonták, hogy majd születik helyette egy új. De nem született. Így most hatályon kívül helyezték a hatályon kívül helyező jogszabályt, tehát minden marad a régiben:

A tegnapi napon megjelent a Magyar Közlöny 75. száma.
Ebben szerepel az 1/2018. (V. 30.) PM rendelet , mely szerint:
„...48/2017. (XII. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: R.) ...
1. § (3) Nem lép hatályba az R. 28. § g) pontja.”

Tehát a 48/2017. (XII.29.) NGM rendelet 28.§ g pontja nem lép életbe.
Ez pedig a következő:

28. § Hatályát veszti
g) a taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről szóló 49/2013. (XI. 15.) NGM rendelet.

Fentiek értelmében 2018.június 1-től kezdve ugyanúgy ki kell nyomtatni és át kell adni a viteldíjjelző (taxióra) által kinyomtatott bizonylatot az utasoknak, mint eddig.

tomajer 2015.07.11. 16:54:37 / # 340126

Időt nyernek a taxisok

gazdaságtaxi

Fellélegezhetnek a taxisok és a szolgáltatók: aligha kell idén átállniuk a NAV-hoz bekötött online kasszákra. A Világgazdaság értesülései szerint a kasszák használatát a szolgáltató szektor szereplőire – fodrászokra, kozmetikusokra, pénzváltókra is – kiterjesztő jogszabályt még mindig farigcsálják a gazdasági tárcánál. Tart az egyeztetés az érintett szektorok képviselőivel – tájékoztatták a lapot.

A minisztérium az egyeztetést nem tartotta ennyire fontosnak akkor, amikor a kiskereskedelmi szektort kötötte be a NAV-hoz. Az eredetileg még Matolcsy György minisztersége alatt elindult folyamat az első, lehetetlen határidőhöz képest sokat késett, s nem volt botrányoktól mentes, pont az egyeztetések elmaradása miatt.

Míg az eddig felmerült fodrász-, kozmetikus- és maszszőrszakma esetében a már forgalomban lévő gépek tökéletesen alkalmasak, komoly tervezést igényel a taxisok átállítása az online taxaméterekre, hiszen azokat meg is kell tervezni. Nem is lesznek olcsók, hiszen meglehetősen keveset kell belőlük gyártani, figyelembe véve, hogy csak néhány ezer taxis alkotja a budapesti piacot, de ha az egész országot nézzük, akkor sem ennek a többszöröse a potenciális piac. Az online kiskasszák ára jelenleg 90-110 ezer forint körül mozog, egy online taxi óra ennek a többszörösébe kerülhet. Az államnak azonban megéri akár komoly támogatást is adni ezekhez a berendezésekhez, mert ezzel jelentősen fehéríteni lehetne a taxispiacot. A taxis érdekvédők jelezték is ennek szükségességét. A fehérítés a budapesti piacon már megkezdődött azzal, hogy a taxisrendelet kötelezővé tette a kártyás fizetés biztosítását.

Ötven-hetvenezerre becsülik a szakértők, hogy mennyi készüléket lehet majd eladni a NAV-csatlakozásra újonnan kötelezett vállalkozói körnek – írja a Világgazdaság. Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára korábban úgy becsülte, hogy az államnak 20 milliárd forint többletbevétele keletkezik majd a lépés nyomán.

focilabda 2015.06.10. 21:53:59 / # 339673

tomajer 2015.04.30. 10:50:42 / # 339043

Varga Mihály nekimegy az Ubernek


"Ma arra adtam utasítást, hogy a gazdasági minisztérium és intézményei indítsanak vizsgálatot és tegyenek lépéseket a piaci állapotok rendezésére, valamennyi tisztességes vállalkozó és biztonságosan közlekedni akaró utas érdekében" - írja  Facebook-oldalán   Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Uberről.

Varga szerint a megfizethető, biztonságos, tiszta és pontos taxihoz minden utasnak joga van. "Ha viszont olyan szereplő tűnik fel, aki nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, ezzel piaci előnyre tesz szert, ráadásul közterhet sem fizet, akkor lépni kell".

A nemzetgazdasági miniszter azt írja: az Uber taxicégként Magyarországon végez szolgáltatást, érdemi adófizetés nélkül. Sofőrjei a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének. "A helyzet így nem maradhat".

Az Uber jóval olcsóbban szállít mint a hagyományos taxi, de nem mindenben jobb, néhány dolgot mégis érdemes lenne eltanulni tőlük, írtuk nemrég Az Uber például az utas regisztrált emailcímére automatikusan kiküldi a számlát, térképen mutatva a megtett útvonalat, és a fizetéshez nem is kell magunkkal vinni a bankkártyánkat, mert a rendszer online elvégzi a tranzakciót. A taxisoknak azonban azért sem tetszik az Uber tevékenysége, mert az uberezőkre nem vonatkoznak azok a rendkívül szigorú szabályok, amiket nemrég bevezetettek Budapesten. Nemrég tüntettek is a társaság ellen. 

Lázár János egy hete még cáfolta, hogy  a taxiszövetség a kormánytól ígéretet kapott az Uberhez hasonló közösségi szolgáltatásokra is kiterjedő rendeletmódosításra. Lázár akkor azt mondta:  az  Ubertől is megkeresték a kormányt, és minden féllel egyelőre az egyeztetésekről szóló egyeztetések folynak. 

tomajer 2015.04.30. 09:58:17 / # 339042
Háát őőő  azért kíváncsi a miénkre, mert vertük az asztalt, hogy ők nem....

Kvázi zsarolás áldozatai vagyunk.
bollinger 2015.04.30. 09:41:15 / # 339041
avatar
Az über sofőrök adózására vajon miért nem kíváncsi???
tomajer 2015.04.30. 08:25:42 / # 339040

Basszus, már a Kata is veszélyben:-(

Varga Mihály megnézné, hogyan fizetnek adót a taxisok

2015. április 28., kedd, 14:50 Utolsó frissítés: tegnap

Szerző:


A nemzetgazdasági miniszter a feketegazdaság visszaszorítása kapcsán beszélt erről. Azt is előrevetítette, hogy a jó és a rossz adósokat külön kellene kezelni a jövőben.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért című rendezvényen megismételte azt a korábban is hangoztatott tervet, hogy az általa „népbosszantónak” nevezett kisadókat felülvizsgálják, a rendszert szűkíteni szeretnék.

A Portfolió beszámolója szerint a miniszter új elképzeléseket is bedobott, ilyen például, hogy a jövőben megkülönböztetnék a jó és a rossz adósokat, előbbiek kevesebb adóellenőrzésre számíthatnának.

Varga Mihály a feketegazdaság visszaszorítása kapcsán példaként hozta fel a taxisokat, akiknél meg kell majd vizsgálni, hogy az adózásuk rendben van-e, illetve a szükséges tárgyi feltételeknek eleget tesznek-e. Amint arról korábban már szó volt, az online pénztárgépek kötelező használatát hamarosan a taxisokra és a fodrászokra is kiterjesztik.

tomajer 2015.04.15. 09:45:42 / # 338838

Helyük nincs, ahová tegyék, de belenyugodtak az online kasszába

Csongrád megye - A taxisoknak, a fodrászoknak, a kozmetikusoknak, az orvosoknak és a pénzváltóknak is kötelező lesz az online kassza használata. Még nem tudni, mikortól. A kedélyek lenyugodtak.

F. K. - Délmagyarország napilap - 2015.04.15. 06:00 Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Kasszatörténet

2012. november 5-én jelentette be Matolcsy György a kereskedelemben használt pénztárgépek online bekötését a NAV-hoz, az első határidő 2013. április 1. volt. Ezt később május 1-jére módosították. Mivel csak áprilisban engedélyezték az első, online adatkapcsolatra képes kasszát, szeptember 1-jéig megint kitolták a határidőt. Augusztus 22-én a NAV állásfoglalást is adott ki arról, hogy 31-éig csak a regisztrációs kódot kell igényelni, és hogy megint új időpont lett: 2014. január 1. Közben több kassza engedélyét visszavonták, akik ilyeneket rendeltek, és az árát is kifizették, mindent kezdhettek elölről, valamint bukták az 50 ezer forintos állami támogatást. A vég-véghatáridő 2014. augusztus 31. volt.

– A taxiórám napi, havi, valamint éves zárás nyomtatására alkalmas, az adatokat minden évben megkapja a NAV. Szerintem ezt továbbfejlesztve olyan taxiórát kellene bevezetni, amelyet be lehetne kötni az adóhatósághoz is. Egy újabb szerkezet ugyanis már nem fér el a kocsiban, legfeljebb a csomagtartóban – mondta Farkas András, aki a Rádió Taxi Három színeiben szállítja az utasokat.

A taxis megmutatta, milyen kevés a helye, mivel az ő kocsijában még bankkártya-leolvasó is van. Bobkó Attila, a Rádió Taxi Három egyik ügyvezetője szerint a taxisok számára létkérdés, hogy kis méretű készüléket vásárolhassanak.

Az online kasszák bevezetésének újabb hulláma 50-60 ezer vállalkozást érint: taxisokat, fodrászokat, kozmetikusokat, műkörmösöket, orvosokat, pénzváltókat. Míg fél évvel ezelőtt arról írtunk, nagy a felháborodás a készülő rendelkezés miatt, mára kénytelen-kelletlen tudomásul vették az emberek.

Farkas András szerint már így is túl sok a kütyü a vezetőülésnél. Fotó: Kuklis István
Farkas András szerint már így is túl sok a kütyü a vezetőülésnél.
Fotó: Kuklis István

– A szépségszalonokban fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök egyéni vállalkozóként dolgoznak, és úgynevezett „székbérleti díjat" fizetnek. Ha bevezetnék az online pénztárgépeket, a nagyobb szalonokban, két műszakban akár 20–50 pénztárgép üzemeltetését is meg kellene oldani. Az üzletek átalakítására, új belsőépítészeti megoldásokra lenne szükség, a külön pénztárgépek beszerzése és üzemeltetése pedig jelentős többletköltséggel járna. Ezért azt a megoldást javasoljuk, hogy specifikus szoftverrel ellátott pénztárgépeket lehessen kapni, ugyanarra az online pénztárgépre több vállalkozó regisztrálhasson – magyarázta Kozsuchné Somogyi Katalin, a CSMKIK vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgatója.

Mikortól kell megvásárolni és beköttetni a 150–200 ezer forintba kerülő berendezéseket? A jogszabályra előbb Brüsszelnek is rá kell bólintania, ami 2-3 hónapos folyamat. Mivel a várhatóan 50-60 ezer kassza terítése is nagyjából ugyanennyi időbe telik, valamikor a nyáron valósulhat meg az átállás. A NAV kérdésünkre azt válaszolta: a pénztárgép használatára kötelezettek körének tervezett bővítéséről még nem jelent meg jogszabály, így hivatalos információt se tudnak adni. Készülékekben biztos nem lesz hiány: a gyártók ugyanis megfizették a tanulópénzt, amikor a kiskereskedőknél csaknem 2 évig tartott a pénztárgépek tesztelése, engedélyezése és bevezetése.

Sajtóhírek szerint a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete önként kérte, hogy kötelezően írják elő számukra az online pénztárgépeket. Azért, hogy a feketén dolgozó pénzváltók ne rontsák az üzletet.

tomajer 2015.02.06. 12:29:52 / # 337695

A taxisokra és a fodrászokra is kiveti hálóját a NAV

2015. február 06., péntek, 09:55 Utolsó frissítés: 1 órája

Szerző:


De a kozmetikusok sem menekülnek az online pénztárgép bevezetésének kötelezettsége alól.

Újabb szakmákat köteleznek az online pénztárgépek használatára, amelyek Novák Zoltán, a piacvezető online pénztárgép-forgalmazó cég, a Micra-Metripond Kft. ügyvezetője szerint a fodrászok, a taxisok és a kozmetikusok lesznek. „A kapacitás rendelkezésre áll, de a szoftver- és hardverfejlesztéshez idő kell. Bízunk benne, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium is tisztában van azzal, hogy csak reális határidőt szabad adni a fejlesztésekre és a pénztárgépek engedélyeztetésére. Nem elég ugyanis kifejleszteni az új gépeket és a szoftvereket az előírt módosítások alapján, hanem ezeket ismét engedélyeztetni kell, épp úgy, mint másfél évvel ezelőtt az első kasszákat” – mondta Novák Zoltán a Világgazdaság kérdéseire.

Újdonság, hogy az eddigi szabályozással ellentétben nem tiltanák az újra-megszemélyesítést, vagyis ha egy bolt bezár, az online pénztárgépet nem kell kidobni, mint ahogy azt a korábbi rendelet megköveteli, hanem újra felhasználható. A gyártók és forgalmazók szerint a kereskedőknek és a szolgáltatóknak jelentene könnyítést, ha egy pénztárgépet nem csak egy felhasználó használhatna. Ugyanakkor az valószínűleg a továbbiakban sem lesz megoldható, hogy egyszerre, tehát egy időben több felhasználó kapcsolódhasson ugyanahhoz a pénztárgéphez. Pedig a fodrászoknál, kozmetikusoknál pont erre volna szükség.

vica1277 2015.01.02. 17:44:57 / # 337309
avatar

Azért írtam hogy egészségedre a szőrszálhasogatást... Fáradok mára asszem...

indi50 2015.01.02. 17:41:00 / # 337308
Bocsi, de nem kötözködni akartam, csak pontosítani.BÚÉK!:-)
vica1277 2015.01.02. 17:12:31 / # 337306
avatar

egészségedre a szőrszálhasogatást! lemaradt a kb ..... Ezer bocs

indi50 2015.01.02. 17:00:29 / # 337305


"Hárommilliós éves bevételnél éri el azt a küszöböt, ahol már jobban megéri a tételes ipa!"

3 125 000 Ft-nál van a küszöb.

Tudom szőrszálhasogatás, de így pontos.



vica1277 2015.01.02. 13:51:00 / # 337302
avatar

Na akkor könyvelőként leírom KATA-sként mire is figyeljetek (ha már nem kell könyvelő ugyibár!)

Kata-s ha tételes ipa alá akar bejelentkezni, és eddig nem így volt, akkor január 15-ig változásjelent (jogvesztő, de ha kicsúsztál a határidőből egy kicsit akkor is van egy megoldás rá) Tételes ipa-s katás ha első évben katás akkor figyeljen, és adjon be bevallást, mert budapesten van kedvezmény rá, illetve ha volt harmincnapon túli kieső ideje bármikor (pl. táppénz, amire nem fizetett katát se, azt kiveszik a tételes ipaból is!

KATA  bevallás február 25-ig, ha van szja-d azt  is, mert ettől még vállalkozó vagy!

08-as és 01-es bevallási kötelezettsége KATÁSnak is van teljes évre, tehát ha 2014-re nem csináltál, és nincs nyilid se, adóhatósági felhívás előtt pótold, akkor esetleges bírság esetén tudsz vele mit kezdeni. 2015-re JANUÁR 12-ig lehet teljes évre előremutatóan nyilatkozatot tenni a NY nyomtatványon, és akkor ezt kipipáltad!

Taxaméter adómemóriát ki kell íratni minél előbb, ennek tényét a km óra állással együtt be kell küldeni a nav felé elektronikusan, ügyfélkapun keresztül. nyomtatvány PTGTAXUZ. Kiírást követő 5 napon belül! Egyébéként nem csak kiírni, a taxaméter naplóba záradékolva bejegyezni is szükséges, különben nem csináltál semmit! EZT NEM CSAK A KATÁSNAK KELL!!!! A cégben taxizóknak, a normál vállalkozásban taxizóknak is kell!

Ha nem tételes ipát választottál, akkor bevallás lesz 05 31-ig, a tételes ipa választáson én elgondolkodnék, van egy átalány megoldás is, kb hárommilió forintig az egy telephelyes katásnak az olcsóbb. Hárommilliós éves bevételnél éri el azt a küszöböt, ahol már jobban megéri a tételes ipa!

A km óra állást a vállalkozás céljára használt kocsikban nyilvántartásba kell venni minden adóév végén legalább egyszer! (ez egyébként nem csak a személygépkocsikra igaz, ha valakinek lenne más is)

Figyelj arra, ha cégben KATÁ-zol, akkor nem feltétlen minden így igaz!

Üdvözlettel
Vica1277



vica1277 2015.01.02. 13:49:43 / Módosítva / # 337301
avatar

Taxaméter adómemóriát ki kell íratni minél előbb, ennek tényét a km óra állással együtt be kell küldeni a nav felé elektronikusan, ügyfélkapun keresztül. nyomtatvány PTGTAXUZ. Kiírást követő 5 napon belül! Egyébéként nem csak kiírni, a taxaméter naplóba záradékolva bejegyezni is szükséges, különben nem csináltál semmit! EZT NEM CSAK A KATÁSNAK KELL!!!! A cégben taxizóknak, a normál vállalkozásban taxizóknak is kell!


A km óra állást a vállalkozás céljára használt kocsikban nyilvántartásba kell venni minden adóév végén legalább egyszer! (ez egyébként nem csak a személygépkocsikra igaz, ha valakinek lenne más is)


Üdvözlettel
Vica1277



vica1277 2014.01.07. 16:46:20 / # 76586
avatar
Kinn van a főlapon, ettől jobban már szerintem nem igen lehet leírni. Kérj segítséget a könyvelődtől!
toni 2014.01.07. 10:53:58 / # 76585
avatar
Ha valaki bővebben leírná,hogy mit kell csinálni az megköszönném.

longi 2014.01.04. 19:52:01 / # 76584
avatar
Köszönöm, tehát nyitó Gt.-nak a lezárt 2012 12 31 nap Gt-ját kell beírni a nyomtatványba. Így tűnik logikusnak, mert így ki lehet számolni az éves bevételt.
vica1277 2014.01.04. 18:39:22 / # 76583
avatar
Az előző évi utolsó záróról tudsz dolgozni! Vagy az előző évi adómemória kiíratásból! És azt kell hozni, tehát nyitóban értelemszerűen a 2012 12 31-ig záró kerül
hiénakutya 2014.01.04. 14:42:39 / # 76582
Oldalszám: 10