Hozzászólások száma: 552
Oldalszám: 28
Témakörök > Droszt Híradó > Leszoknék a dohányzásról... A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
tomajer 2015.12.16. 16:33:26 / # 341853

A dohányzástól eltévelyedni hatóságilag tilos

2015. december 16. - mujo

Az egyik szemem sír, a másik nevet az elmúlt két nap után.

Sír,

mert kedd délután az Országgyűlés megszavazta a T/7404-es salátatörvényt, amely szerint jövő májustól kizárólag a Nemzeti Mutyiboltok értékesíthetnek elektromos cigarettát és hozzá való tartozékokat (nem mintha érdekükben állna, vagy akár képesek lennének tartani az elmúlt évek alatt kialakult piaci színvonalat), és mind jómagamat, mind minden gőzlértársamat a dohányzásra kijelölt helyekre száműznek, hogy ott hódoljunk egyébként teljesen ártalmatlan szenvedélyünknek.

Néztem éjfélkor az utolsó országgyűlési vitát, ahogyan Heringes Anita és Rig Lajos képviselők egy végső kísérletet tesznek rá, hogy jobb belátásra bírják az egészségügyért felelős szaktárcát, de hiába, Ha bármi változott, az csak az, hogy az államtitkár mostanra sokkal folyékonyabban és összefüggőbben beszél hülyeségeket, mint néhány hete.

Szerencsémre mindez engem nem érint közvetlenül. Az utántöltőimet magam keverem, az alapanyagokkal önmagukban pedig nem tudnak mit kezdeni. Az elnyűhetetlen mechanikus készülékem még akkor is működni fog, amikor Demjén Tibor és Horváth Ildikó már rég a pokolban ég majd a történelem különösen kártékony gonosztevői társaságában. Szintén elnyűhetetlen felújítható kazánomba pedig vattát és fűtőszálat venni pedig azért nem egy nagy kihívás.

A dohányzásra kijelölt helyekre is nagy ívben teszek. Annak ellenére, hogy a magyar egészségügy másfél hónapja megpróbál meggyőzni róla, hogy én egy gyenge akaratú, szánalmas nikotinfüggő vagyok, és inkább szuicid pirulákkal kéne hogy mérgezzem magam, függőségem (ha egyáltalán van még ilyenem) mára össze sem hasonlítható a dohányos korombeli állandó nikotinéhséggel. Ha egy pár órás utazást gond nélkül kibírok gőzölés nélkül, akkor talán egy éttermi vacsorát, vagy egy nagyobb bevásárlást is túl fogok élni anélkül, hogy mások cigarettafüstjének a belégzésére kényszerülnék.

Ha pedig mégis valami szuper újdonságra fájdul meg a fogam, akkor felkerekedünk, és elugrunk egy olyan országba érte, ahol a döntéshozók nem azzal szórakoznak, hogy velejéig korrupt csigatestük mutyiszagú nyálkájával a tisztességes polgár életének minél több aspektusát összedzsuvázzák.

Azok a kevésbé szerencsések viszont, akik nem ennyire felkészültek, vagy netán földrajzilag korlátozottabb lehetőségek között élnek, vagy még csak frissen megtért, a kísértéstől nem teljesen megszabadult elektromos cigarettások, azok nagyon megszívják. Nagyon megszívja az a kétmillió dohányos is, akiknek épp most állja el a legtutibb menekülőútját - ironikus módon - maga a magyar egészségügy, és az életünkre rátelepedett, örökké éhes, telhetetlen szörnyszülött.

Hiába, no, évi 28.000 honfitársam keserves halála bizony túl nagy üzlet ahhoz, hogy csak úgy békén hagyják az azt veszélyeztető elektromos cigarettát. Ha kihagy egy ütemet a dohány- és gyógyszeripar szimbiózisának hullagyára, felborul az ezeréves rend.

Továbbra is rossz hírem van a mindebben tevékenyen részt vállaló emberállatok számára: bukni fogtok. A folyamatos hazudozásotok, a tények és a tudomány megerőszakolása, az esztelen, kapzsi kártevés csak arra elég, hogy amikor kártyaváratok végül összeomlik, örökre fennmaradhasson nevetek a magyar egészségügy szégyenfoltjaként. Ha ti nem látjátok, hogy saját szakmai hitelességetek sírásói vagytok, lelketek rajta. Persze tudjuk, van az a pénz, amiért korpásodhat az ember haja.

Öröm az ürömben, hogy így jövőre új hobbim lehet, sorra látogathatom majd a Nemzeti Dohányboltokat, ahová eddig egyetlen alkalommal sem kellett még betennem a lábamat, és feltarthatom a forgalmat helyenként egy jó órára a rengeteg elektromos cigarettával kapcsolatos kérdésemmel, majd megfejelhetem az egészet egy fogyasztóvédelmi bejelentéssel, amiért teljesen szakszerűtlen kiszolgálásban volt részem. Remélem egymásnak adjuk majd a kilincset, sorstársaim.

Nevet,

mert a helyzet komorsága ellenére is remek hangulatú, példás demonstrációt sikerült tartanunk hétfőn a Kossuth téren.

Hatalmas köszönet a résztvevőknek, hogy eljöttek a hideg ellenére, a rengeteg kedves szóért és bátorításért, a törődésért, az improvizált mini kávézó-teázóért, a pogácsákért, pizzákért. Nem voltatok restek akár több száz kilométert utazni, akár délelőttől kezdve velünk fagyoskodni, akár többször megfordulni odakinn napközben. Köszönet a beküldött videókért, a rengeteg, füstös múltat idéző hamutartóért, és az egészségesebb élet egyik lehetőségétől megfosztott dohányosokért égő mécsesekért.

Köszönet Bernárius 'Charlie' Róbertnek, hogy megosztotta velem a szervezés időnként gutaütésbe hajló terheit, és a formába öntött vízióért, amely bármely demonstrációnak becsületére vált volna. Köszönet Balogh Dávidnak, Dovalovszki Tamásnak és Ficsor Zoltánnak az elmúlt hetek közös ötleteléseiért.

Köszönet önkéntes rendezőinknek, hogy (ismét) állták a sarat, és a BRFK munkatársainak, hogy ismét remekül biztosítottak minket. Köszönet a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetségének és a Villanypára Egyesületnek, hogy támogatásukkal végül egy ilyen minőségű eseményt tudtunk szervezni.

És külön köszönet Heringes Anita és Szávay István országgyűlési képviselőknek, hogy a kettő, érdekünkben szót emelő ellenzéki párt képviseletében felszólalásukkal megtisztelték az egybegyűlt tömeget.

Ne keseredjen el senki, hogy annyian voltunk csak, amennyien, sem mert másnap megszavazták ezt a jogszabálynak titulált förtelmet. Ahogy a mondás tartja, az életben az igazán fontos dolgokért meg kell küzdeni. Mi pedig nem adjuk fel.

tomajer 2014.11.02. 17:32:29 / # 336647
Tanulmány az elektromos cigaretta élettani hatásairól 


Az alábbiakban Riccardo Polosa professzor tanulmányát ismerhetik meg az elektromos cigaretta élettani hatásairól, aki a University of Catania vezető belgyógyásza, szakértője a nikotinfüggőségnek és a tüdőgyógyászatnak. 

Eddig 356 cikket publikált 27 országban szerte a világon, Ő vezeti az evvel a témakörrel foglalkozó kutatásokat, nemzetközi viszonylatban is. Kutatásai az alternatív dohányzás felé irányulnak, melynek fő területe az elektromos cigaretta, az elektromos cigi használata és hatása.

A BioMed Central Public Healt című orvosi szakfolyóiratban megjelent cikkének címe is pontosan ez: Az elektromos cigaretta, mint nikotin adagoló hatása a dohányzás csökkentésére.

 

Főbb témakörök:

- Az elektromos cigi gőzének fémtartalma
- Az elektromos cigi és az asztma, a tüdőgyulladás viszonya
- Aromák és színezőanyagok
- Tanácsok dohányosoknak
- Elektromos cigaretta – iparági kihívások

Az e cigaretta gőzének fémtartalma

A közelmúltban a média megszellőztette azt a hírt, hogy az e cigaretta gőze fémeket tartalmaz. Ezen a szálon elindulva szükségesnek láttuk a további vizsgálatokat, elemzéseket. A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy az e cigaretták gőze valóban tartalmaz fémeket, azonban elhanyagolható mennyiségben. Jóval az amerikai gyógyszerkönyv által megengedett szint alatt marad a napi bevitel. A talált értékek messze alacsonyabbak, mint a normál cigaretta füstjénél, mely több mint 7000 mérgező anyagot, több mint 40 féle elismert rákkeltő anyagot tartalmaz. Kimondhatjuk, hogy az e cigaretta gőze csak nyomokban tartalmaz fémeket, mely értékeknek egészségügyi kockázata nincs, kizárólag csak pánikkeltésre, bulvárforgalom növelésére alkalmasak. Figyelembe véve a környezetvédelmi ügynökségek jelentéseit a városi légszennyezésről, megállapíthatjuk, hogy egyetlen nagyvárosi forgalomban töltött óra alatt több fémet lélegzünk be, mint egy napi e cigarettázás során. Vegyük például az ólomtartalmat egészen konkrétan: az USP által megengedett legnagyobb napi bevitel 5 mg az e cigaretta folyamatos üzem során 0,09616 mg ólmot bocsájt ki. Természetesen ez sem jó, de a lobbista csoportok kihasználják, és nagy hangon propagálják! Ejtsünk pár szót a passzív e cigarettázásról: a cigaretta füstjével szemben az elektromos cigaretta kilélegzett gőze semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, néhány esetben nyomokban ki lehetett mutatni a nikotint.

Az e cigaretta hatása az asztmára

Szintén a média szellőzteti azt a hírt, hogy az elektromos cigaretta használata tüdőgyulladást és más légúti megbetegedéseket okoz. Hogy ez mennyire komoly? Semennyire! Az exogén lipoid tüdőgyulladás egy nagyon ritka állapot, mely többnyire az olaj alapú hashajtók, ajakbalzsamok és ízesített szájfények használatakor fordulhat elő. Az elmúlt években összesen két esetben hozták összefüggésbe az e cigarettát a lipoid tüdőgyulladással – az Egyesült Államokban illetve Spanyolországban. Kiértékelve a klinikai eredményeket arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek az összefüggések sem valósak, pusztán spekulációk – mindkét esetben sikerült megtalálni a tényleges kiváltó okot. Az asztmás dohányosok vizsgálata során azt tapasztaltuk, hogy aki áttért a rendszeres elektromos cigaretta használatra, objektív és szubjektív javulást ért el már az első hetekben!

Aromák és színezőanyagok

Az általános szabály az az, hogy akár természetes, akár mesterséges az aroma, mindig feleljen meg a helyi élelmiszeripar minőségi elvárásainak, rendelkezzen engedélyekkel a fogyasztáshoz. Természetesen ezek a szabályok nem a belégzést veszik figyelembe, de az alapvető tisztasági és biztonsági előírásokat be kell tartani a gyártás során. Természetesen nem feltétlenül szükséges ezeket az e folyadékokat minden szempontból vizsgálni, hiszen ha nem tartalmaznak toxikus anyagokat, akkor belégzés során sem juttatnak a szervezetbe semmilyen káros anyagot. A színezékekkel ugyanez a helyzet, csak élelmiszer minőségű anyagokat szabad használni. Azok az e folyadék gyártók, akik ezeket az alapanyagokat használják, semmilyen káros anyagot nem juttatnak a szervezetbe - ezért fontos, hogy ellenőrizzük a gyártó minőségbiztosítását. 

Tanácsok dohányosoknak

Mindenkinek, aki fontolgatja az e cigarettára történő átállást, de aggódik a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt, a következő érvekkel szolgálunk az elektromos cigaretta  mellett:  Egy nemzetközi szakértő csoport összehívta a Kábítószerügyi Független Tudományos Bizottságot, felkérték arra, hogy vizsgáljon meg 12 nikotintartalmú terméket és értékelje az egészségügyi kockázatokat. Ezek között szerepelt többek közt a cigaretta, a vékony cigaretta, a pipa, a szivarka, a vízipipa, a bagó  és természetesen a nikotinos folyadékkal töltött elektromos cigaretta. A részletes vizsgálati eredmények ismertetésétől most tekintsünk el, a mi szempontunkból az alábbi eredmény érdekes:  Ha a dohányzás egészségügyi kockázata 100 %, akkor az elektromos cigaretta csak 4% ! A választás a Tiéd!

 


Iparági kihívások

Jelen pillanatban a legfontosabb kihívás az, hogy az elektromos cigaretta ipar feleljen meg a minőségi illetve biztonsági előírásoknak . A folyamatos fejlesztések célja minden esetben az, hogy a kiváló élvezhetőség mellett minimálisra csökkentsék a lehetséges bomlástermékek arányát, ideértve a fémeket is, amiről cikkünk elején már szóltunk. A termék innováció megoldást fog hozni ezekre a feladatokra, a valós idejű hőmérséklet szabályzás, a fűtőelem fémrészének kiváltása nem fém alternatívára, fémötvözetek használata a patronokban, az elektronikák fejlődése a szabályozásban –ezek mind már küszöbön állnak, a fogyasztók érdekeit fogják szolgálni hamarosan.

(A tanulmány tartalma átvehető, amennyiben hivatkozásként megjelölésre kerül a forrás: http://ecigaretta.eu )

tudomis(kibic) 2014.02.27. 18:36:03 / # 37181
avatar
8 év. Mellebezés?
hiénakutya 2014.02.26. 09:10:41 / # 37180

tomajer 2013.07.01. 21:39:56 / # 37179
Khhmmmm ... újságírók:-) Csak a nikotinos patronok forgalmazását tiltják meg. Én most is kimérve veszem az ángliusoktól... Ha már nem jön be a postán, akkor háromhavonta egy út Bécsbe, és egy kétliteres kólásüveget telenyomok vele. Oszt találják meg. Nekem még megvannak az emlékeim a 88 előtti Magyar határról... csempésztem én eleget... majd felfrissítjük az emlékezetünket:-)
hiénakutya 2013.07.01. 21:04:22 / # 37178
Pörgesd. nyolcvanhat
hiénakutya 2013.07.01. 19:50:34 / # 37177
Ez nem politika; fél éve nem gyújtottam rá, mert ezek kibaszták nálam a biztosítékot. Hátha mást is motivál. És megjött: hatvankilenc!
tomajer 2013.07.01. 19:33:42 / # 37176
Ne politizáljunk:-) Felpörgettem megint az elektromoscigi projektet.
hiénakutya 2013.07.01. 19:11:14 / # 37175
Még mindig szívod? Nincs rá mentség. ötvenkettő

hiénakutya 2013.05.01. 13:42:57 / # 37174

hiénakutya 2013.04.30. 21:27:23 / # 37173

tudomis(kibic) 2013.04.27. 20:47:40 / # 37172
avatar
Hányok lányok!
tudomis(kibic) 2013.04.27. 20:45:39 / # 37171
avatar
Azon tűnődöm, ha már cigizni nem szabadna a saját autómban, akkor (utas nélkül) pukizhatnék szabadon, vagy arra is van rendelet?

janchip 2013.04.26. 23:09:07 / # 37170
40 napja nem gyújtottam rá én sem. Tök jó :-)

janchip 2013.04.26. 23:09:05 / # 37169
40 napja nem gyújtottam rá én sem. Tök jó :-)

hiénakutya 2013.04.26. 15:06:10 / # 37168
Egy kis ösztönzés a leszokáshoz azoknak, akik a jövőben nem akarják a FIDESZ hűbéreseinek zsebét tömni.

R005 2012.04.02. 21:17:33 / # 37167
avatar
Soha életemben nem szolgáltattam úgy, hogy bagó lógott a számban! Valahogy így éreztem etikusnak... Egyébként (most ,hogy leszoktam pláne!!!) nagyon helyesnek tartanám ha itt sem lehetne dohányozni a taxiban! Sok sofőr sajnos egyikről gyújt a másikra mintha attól több bevétele lenne! Aztán jön az infarktus a kormány mögött!!! MINDENKI HAGYJA ABBA A DOHÁNYZÁST!!! Ha nagyon nem megy kevesebb hatóanyagú cigire váltsatok! Nem az a menő aki a piros Marlbit szívja!
tomajer 2012.04.02. 13:17:08 / # 37166
Eddig kivettek belőle bennünket. De Bécsben, már tilos a taxikban dohányozni. A taxisnak is... mindig!
törölt felh. 2012.04.02. 09:08:28 / # 37165
avatar
A dohányzás lehetöségét szabályozó törvény úgy fogalmaz többek között, hogy a közösségi közlekedési eszközökön is tilos a dohányzás. A taxi részese a közösségi közlekedésnek?

turul 2012.03.12. 13:22:40 / # 37164
Nem kellett doki,sem félelem. Egyszerűen a fejemben dőlt el az egész. Hatodik hete nem gyújtottam rá,pedig 43 évig szívtam napi 25 szálat. Ja és sem tapasz,rágó vagy E cigi sem kellett. Kávét négy hétig nem ittam,mert attól tartottam,hogy akkor jobban kívánnám a cigit.Ma már simán kávézok és nem kell a bagó.Ajánlom mindenkinek,aki teheti az ne erre kőltsön. Üdv mindenkinek.

Oldalszám: 28