A budapesti taxisok 700 forintos alapdíjat szeretnének

2018.02.22.

Körvonalazódni látszik az a díjtáblázat, amely mögé a taxisok legnagyobb része felsorakozott. Az alapdíj jóval többel emelkedne, mint 10 százalék, de – mint mondják – ez a rövid fuvarok miatt van. Egy átlagos út 10 százalékkal kerülne többe, de aligha június előtt.

700/300/75. Ez lehet az új taxis szentháromság a fővárosban. Azaz a 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedne, a 280 forintos kilométerdíj 300 forintra, míg a percenkénti várakozási díj 75 forintról 80 forintra kúszna fel. A Zoom.hu-hoz eljutott információk szerint ez az a tarifa, amely mögött a budapesti taxistársadalom és az érdekvédelmi szervezetek a legnagyobb arányban felsorakoztak. Úgy tudjuk, egységes álláspont azért nincs, mert van egy maghatározó társaság, amely más megoldásban gondolkodik. Az említett új, 700/300/75 forintos díjtáblát éppen ezért még nem lehet készpénznek venni. Forrásunk szerint ugyanis az önkormányzat jelezte a taxisoknak, hogy mindenképpen egységes álláspontot vár el a tőlük.

A rövid utak most sokszor veszteségesek

Felvetésünkre, hogy azért a 700 forintos alapdíj jóval nagyobb emelést jelent, mint a belengetett 10 százalék, forrásunk úgy reagált: valóban, azonban ezzel a rövid fuvarokra valószínűleg jóval több autót lehetne találni a mostaninál. Sok esetben, ha valaki rövid utakra hív címre autót, akkor a címre jutás költségeit is kalkulálva, valójában veszteséget kénytelen elszámolni a sofőr – magyarázta. Ezzel ez a helyzet javulna – folytatta. Összességében viszont

egy átlagos – jelenleg 10 kilométer közeli – fuvar nagyjából 10 százalékkal lenne drágább.

Mint ismert, a fővárosi taxis tarifák emelésének ötlete 2017 őszén vetődött fel először. A sofőrök úgy vélték, az immár csaknem 5 éves díjtáblához valamilyen formában jó lenne hozzányúlni.

A taxisok szerint muszáj emelni

Akkor a felvetődött egy olyan ötlet is, hogy hétvégi és éjszakai tarifákat kellene bevezetni. Ezen ötlet mögé alapvetően a Csertek István vezette Európai Taxis Egyesület (ETE) állt be. Ismereteink szerint azonban a tárgyalások során

Tarlós István egyértelművé tette, az a megoldás szóba sem jöhet.

Ezek után az ETE olyan álláspontra jutott, hogy ebben az esetben egy általános díjemeléssel több menne el az elmaradó utasok miatt, mint amennyivel nőne a bevételük. Így a reklámok autókra való visszahelyezésével és a járulékos költségek csökkentésével kívánták volna a sofőrök helyzetét javítani. Szakmai szervezetek szerint, s úgy tudjuk, a sofőrök többsége szerint is, ma már „egy elfogadható mértékű díjemelés” elodázhatatlan. Mert, mint fogalmaznak, a benzin ára csupán egyetlen összetevője költségeiknek, s számos másik elem –például a vizsgázás vagy a drosztdíj – évről-évre emelkedik. Ezeket pedig muszáj valahogyan fedezni – magyarázták.

Legkorábban júniusban lehet áremelés

Ismereteink szerint március elejére-közepére készülhet el egy új szakmai javaslatcsomag, amely aztán a fővárosi közgyűlés elé kerülhet. Hogy mikor szavazhatják meg, az persze még kérdéses. Forrásunk szerint ha a javaslat át is megy,

az új matricákat el kell készíteni, a taxiórákat is állítani kell, vagyis az ügyintézéssel hosszú hetek mehetnek el.

Így arra a felvetésünkre, hogy szerinte mikorra érhet el az utcára az új díjtáblázat annyit válaszolt: ha reálisan gondolkodom, akkor szerintem június előtt aligha.


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2018.03.23.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu